Erdogan: Odgovorit ćemo na napade na džamije na Kipru - Balkan Times

Erdogan: Odgovorit ćemo na napade na džamije na Kipru

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da napadi na muslimanske vjerske objekte na Kipru "neće proći bez odgovora".

Erdogan: Odgovorit ćemo na napade na džamije na Kipru – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da napadi na muslimanske vjerske objekte na Kipru “neće proći bez odgovora”.

Turski mediji su ranije prenijeli da je jedna osoba privedena zbog sumnje da je pokušala da zapali džamiju u Laranci, koja se nalazi na grčkom dijelu Kipra. U tom incidentu niko nije povrijeđen.

“Nažalost, dogodio se napad na naše džamije na jugu Kipra. Naravno, ovo neće proći bez odgovora. Poručujemo jugu Kipra – ne sprovodite nikakve akcije sabotaža naših vjerskih objekata. Cijena koju ćete morati da platite za te sabotaže bit će velika”, rekao je Erdogan novinarima prije odlaska u dvodnevnu posjetu Kataru.

Kipar je od 1964. godine podijeljen uslijed međunacionalnih sukoba. Poslije puča pristalica ujedinjenja Kipra s Grčkom, Turska je 1974. godine okupirala sjever naseljen turskom manjinom i proglasila “Tursku Republiku Sjeverni Kipar”.

Turska je na okupirani sjever ostrva doselila više od 35.000 vojnika s porodicama i druge naseljenike.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.