Veza između CIA i terorističke organizacije MKO - Pompeo je isko

Veza između CIA i terorističke organizacije MKO

Bivši američki državni sekretar i director CIA-e, Mike Pompeo, predvodio je 17. decembra samit Organizacije iransko-američkih zajednica u Washingtonu u znak podrške takozvanom “ustanku” u kandidatvo iranu, usrede održati 2024. godine.

Veza između CIA i terorističke organizacije MKO – Pompeo je iskoristio ovu priliku kako bi istaknuo svoju centralnu ulogu u oštrom stavu Trumpove administracije prema Teheranu, zbog čega je Washington nametnuo niz štetnih ekonomskih sankcija zemlji, jednostrano izašao iz značajnog nuklearnog sporazuma i izvršio atentat na poznatog komandanta generala Kasima Sulejmanija.

„Naša administracija je koristila svaki alat koji nam je na raspolaganju da izjednači i eliminiše moć (iranskog) režima“, hvalio se bivši visoki američki diplomata.

eviše o svom radu dok sam bio direktor CIA-e, trebali biste znati da je naša saradnja sa savezničkim državama na smanjenju iranskih vanjskih sposobnosti imala pravi uticaj.”

Pompeo je u nastavku hvalio proteste koje su strane sile svekoliko podržavale,najviše kroz medije-najopasnije oružje današnjice.Protesti u Iranu,potaknuti djelovanjem plaćenika potresaju zemlju od sredine septembra i pritom su odnijeli stotine dragocjenih života.

Iako su se posljednjih sedmica obim i veličina ovih nereda drastično smanjili, a izgrednici su počeli shvaćati uzaludnost svojih postupaka,podrška bivšeg šefa CIA-e ovim nemirima u Iranu se i dalje nastavlja.

Iako je priznao da je pristup Trumpove administracije Iranu “počeo s idejom” da antivladini elementi “moraju biti podržani na svaki način”, Pompeo je agresivno odbacio svaku sugestiju da su nedavni neredi u Iranu na bilo koji način “proizvod stranog miješanja”

“Tri mjeseca snažnih i nepopustljivih protesta i ustanaka ne dešavaju se nasumično… Ovi protesti su rezultat 40 godina organizirane opozicije”,kazao je Pompeo, nazivajući ove akte vandalizma i brutalnih ubistava koja su počinili izgrednici “protestima” i “ustankom”.

Kako mnogobrojni izvori navode,istragom su utvrđeni brojni, nedvosmisleni pokazatelji da su antivladine nemire u Iranu potaknule, usmjeravale i pojačavale CIA i više drugih američkih agencija.

Agencija koju je Pompeo svojevremeno vodio poznata je po izazivanju nasilnih protesta i rušenju vlada širom svijeta, pod maskom “popularnih pokreta na lokalnoj razini”,odnosno uzmu jednu grupu,obuče je,opreme,finansiraju i kada istu puste u rad,preko medija je predstave cijelom svijetu kao tzv.grupu boraca za slobodu i pravdu.

Iran je od 1950-ih bio omiljena meta CIA-e u tom pogledu.

Organizacija iransko-američkih zajednica kojoj se Pompeo obratio opipljiv je odraz ove neosporne činjenice. Njen “roditelj” je organizacija Mudžahedin e halk (MKO), teroristička grupa koju su Teheran i Bagdad zabranili.

Dugi niz godina su je vlada Britanije, Kanade, Japana i SAD smatrale opasnom i terorističkom organizacijom i to s dobrim razlogom.

MKO je započeo svoj put kao antipahlavijevska studentska protestna grupa 1960-ih. U sljedećoj deceniji izvela je više terorističkih napada u kojima su ubijeni mnogi, uključujući nekoliko američkih državljana.

U početku su podržavali Islamsku revoluciju u Iranu, međutim brzo su se okrenuli protiv nje i započeli su novi val nasilja protiv narodne vlasti i običnih iranskih građana. Sve u svemu, grupa je ubila preko 17.000 Iranaca.

Jedan od najsmrtonosnijih perioda djelovanja ove organizacije bio je tokom iransko-iračkog rata kada je podržala brutalni napad bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina na Iran.

Pred kraj rata, Bagdad je MKO opskrbio teškom vojnom opremom i angažovao hiljade njihovih boraca da samoubilačkim napadima djeluju protiv iranskih odbrambenih snaga.

Nakon toga, grupa je bila ključna za brutalno gušenje kurdskih ustanaka u sjevernom Iraku i ustanaka šiitskog stanovništva u južnom dijelu te zemlje.

Istovremeno, CIA je, zajedno s britanskim i saudijskim obavještajnim službama, financirala MKO u iznosu od 3 milijarde dolara za destabilizaciju Afganistana i borbu protiv Crvene armije, nakon invazije Sovjetskog Saveza na Kabul 1979. godine.

Mark Mason,akademik sa sjedištem u Kaliforniji ,nazvao je ovu američku podršku MKO-u “najskupljom američkom tajnom stranom operacijom od njenog nastanka 1947. godine.”

Uprkos ovom užasnom dosijeu, SAD su tiho uklonile terorističku oznaku sa ove organizacije 2012. godine, nakon lobiranja od strane mnoštva visokih američkih vojnih, bezbjednosnih i obavještajnih zvaničnika.

Slaba osnova za njihov zahtjev bila je da je grupa predstavljala održivu opoziciju i vladu u egzilu. Naravno,to nije istina, ali takve se zablude se lako mogu kupiti ako je cijena odgovarajuća.

Nakon ilegalne američke invazije na Irak 2003. godine, MKO je počeo redovno plaćati stotine hiljada dolara antiiranskim političkim krugovima u Washingtonu, često u obliku ogromnih honorara za javne nastupe.

Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, bivši senator Joseph I. Lieberman i bivši guverner Vermonta Howard Dean, kao i mnoge druge manje poznate ličnosti, govorili su o događajima koje su organizirali MKO i njihova Organizacija iransko-američkih zajednica.

Zaslijepljeni svojom grabežljivom željom za dolarima, ovi pojedinci s entuzijazmom izlaze na pozornice i željno podržavaju legitimitet nasilnih militanata.

U stvari, MKO agresivno kupuje naklonost i kredibilitet u američkim političkim krugovima – iako su mediji oklijevali da podrže njen status takozvane iranske vlade u egzilu. David Patrikarakos, koji se teško može optužiti za proteheranske simpatije, nazvao ju MKO “grupom nalik kultu”.

Ipak, krvlju natopljena pozadina MKO-a rijetko se, ako ikad, pojavljuje u mainstream vijestima o Organizaciji iransko-američkih zajednica, na čijim je samitima Pompeo prisustvovao čak i dok je bio američki državni sekretar.

Ove godine, govornici su pozvali Bidenovu administraciju – koja je već obećala da će učiniti sve što je potrebno, otvoreno i prikriveno da potkopa iransku vladu – da eskalira sankcije i razmotri poduzimanje dodatnih akcija protiv Teherana. Među prisutnima je bilo mnogo zvaničnika američke vlade, starih i novih.

Maryam Rajavi, šefica terorističke grupe MKO, iskoristila je priliku da pozove Washington da izda čvrstu izjavu u znak podrške svrgavanju demokratski izabrane iranske vlade.

“Došlo je vrijeme da SAD priznaju legitimnost borbe iranske omladine protiv ove zle i terorističke sile. SAD bi trebale službeno priznati iransku narodnu revoluciju kako bi uspostavile republiku zasnovanu na demokratskim vrijednostima.Ambasade i institucije povezane s režimom koje pružaju podršku represiji unutar Irana moraju biti zatvorene. Svaki oblik pregovora i ustupaka zločinačkim vladarima Irana treba prekinuti,”rekla je Rajavi.

Zaista, jake riječi, iako velika većina iranskog stanovništva smatra MKO kao bulumentom ubilačkih, izdajničkih luđaka i ne podržavaju njihovu tzv.revoluciju koju strane zemlje finansiraju.

Ako ništa drugo, spektakl Mikea Pompea, koji je nekada ponosno vodio agenciju ozloglašenu po mučenju i ubistvima muslimana širom Bliskog istoka, predvodeći događaj koji je organizirala teroristička grupa, dovoljno naglašava kako fanatična želja Washingtona da uništi svoje neprijatelje vodi zemlje i njene vladare da se druže s najopasnijim elementima koji se mogu zamisliti.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.