Ekstremno desni elementi elitne jedinice nemačke vojske - Balkan Times

Ekstremno desni elementi elitne jedinice nemačke vojske

Ekstremno desni elementi elitne jedinice nemačke vojske – Pripadnici nemačkih specijalnih snaga KSK na vežbi na aerodromu u Trolenhagenu, Nemačka, 28. september 2015.

Foto: Reuters

Nemačka će raspustiti deo svojih elitnih specijalnih snaga koje su već neko vreme pod pažnjom zbog članova sa sklonostima ka krajnjoj desnici, dok ta zemlja pokušava da se suprotstavi desničarskom ekstremizmu u vojsci i u društvu generalno, pišu svetski mediji.

Radikalno protiv ekstremizma

Elitne nemačke snage za specijalne operacije KSK (Kommando Spezialkräfte) više godina su pod pažnjom zbog nekih njenih pripadnika koji su imali neonacističke sklonosti i možda kovali planove protiv države, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Vlada je u sredu, 1. jula, saopštila da će raspustiti deo KSK-a, a reformisati ostatak pod novim liderstvom pošto su se među komandose infiltrirali ekstremno desni militanti, dok se, kako ukazuje američki list, u izveštaju Ministarstva odbrane navodi da se te elitne snage ne mogu reformisati po sadašnjoj strukturi i liderstvu.

KSK je oformljena 1996. i njeno prvo angažovanja u inostranstvu je bilo na Balkanu tokom rata u bivšoj Jugoslaviji (1992-95), ukazuje Volstrit džurnal. Jedinica je godinama bila predmet istraga od kojih je jedna bila fokusirana na mrežu vojnika i civila koje je koordinisao stariji vodnik i stručnjak za sabotaže koji je govorio o skladištenju oružja i municije širom zemlje u slučaju da dođe do raspada pravnog poretka usled masovne imigracije.

Ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer (Annegret Kramp-Karrenbauer) rekla je da elitna grupa postala izolovana od ostatka oružanih snaga Bundesvara i da su u izolaciji neki njeni delovi razvili toksičnu kulturu koju je liderstvo godinama tolerisalo. “Došli smo do tačke kada se mora nešto uraditi na brz i radikalan način”, rekla je ona.

Volstrit džurnal navodi da je u oktobru izvestio da su članovi KSK sa simpatijama za ekstremnu desnicu organizovali oružanu i taktičku obuku za civile sličnih shvatanja. Neki od njih su na internet forumima i u razgovorima s istražiteljima upozorili na predstojeći sukob s muslimanskim migrantima.

Vrh ledenog brega

Godinama su krajnje desni ekstremisti tolerisani u najelitnijoj nemačkoj vojnoj jedinici, sve dok otkriće podzemnog bunkera nije vlasti upozorilo na problem, piše Njujork tajms (The New York Times).

Ministarka odbrane rekla je da će jedna od četiri čete specijalnih snaga koja je zahvaćena krajnje desnim ekstremizmom biti raspuštena, a ostatak KSK-a ima rok do kraja oktobra da reformiše regrutaciju, obuku i liderske prakse, pre nego što joj bude dozvoljeno da učestvuje u međunarodnim vojnim vežbama ili misijama.

Najava je usledila šest nedelja pošto su istražitelji otkrili skladište nacističkih znamenja i veliki arsenal ukradene municije i eksploziva na imanju starijeg vodnika koji je služio u KSK od 2001, navodi list i ukazuje da je generalni inspektor oružanih snaga, koji je jedan od autora izveštaja koji je predstavljen u sredu, rekao da je iz specijalnih snaga nestalo oko 48.000 šaržera i 62 kilograma eksploziva.

Nestalo oružje i municija su, kako ističe Njujork tajms, povećali zabrinutost da je nedavna akcija samo vrh ledenog brega. Kramp-Karenbauer je rekla da će biti intenzivirani napori da se utvrdi da li su nedavni i stariji slučajevi ekstremizma deo mreže. Ona je, međutim, rekla da propusti nisu bili samo u KSK, budući da je u celoj vojsci nestajalo oružje i eksplozivi.

Šef nemačke vojne kontraobaveštajne službe MAD Kristof Gram (Christof Gramm) je rekao da njegova služba ispituje oko 600 vojnika, od kojih su 20 u KSK. S druge strane, Kramp-Karenbauer je rekla i da vojna kontraobaveštajna služba nije ispunila misiju nadzora ekstremizma.

“Nova dimenzija” problema

Slučaj s KSK je izbio u jeku šire zabrinutosti da Nemačka nije uradila dovoljno na suzbijanju desničarskog ekstremizma u svojoj vojsci, ukazuje Asošiejtid pres (Associated Press).

KSK je formiran 1996. s fokusom na antiterorističke operacije i spasavanje taoca u neprijateljskom okruženju i, ukazuje AP, pored Balkana služila je u Avganistanu a njene operacije su držane u tajnosti.

Vojni istražitelji su ispitivali tu grupu otkada je nemačka televizija izvestila o žurci 2017. na kojoj su se mogli videti Hitlerovi pozdravi, slušala ekstremnodesničarska muzika i organizovana igra bacanja svinjskih glava. U januaru je vojska izvestila da je 20 vojnika pod sumnjom da su desničarski ekstremisti.

Kramp-Karenbauer je osnovala nezavisnu komisiju u maju da ispita KSK i predloži reforme pošto je skladište oružja, eksploziva i municije pronađeno u domu jednog člana te jedinice, što je, prema ministarki odbrane Kramp-Karenbauer, otkrilo “novu dimenziju” problema. Ekstremno desni

Rast desničarskog ekstremizma

Najava o raspuštanju dela KSK-a je usledila dok Nemačka pokušava da se suprotstavi rastućem trendu desničarskog ekstremizma, ističe Fajnenšl tajms (The Financial Times).

U februaru je jedan čovek s ekstremno desnim verovanjima ubio 10 ljudi, većinom imigranata u Hanau, dok je dugi simpatizer krajnje desnice napao sinagogu u Haleu u oktobru 2019. Britanski list dodaje da je simpatizer ekstremne desnice 2018. ubio političara iz redova vladajuće Hrišćansko demokratske unije kancelarke Angele Merkel koja se zalagala za prihvat izbeglica. Ekstremno desni

Poslednjih godina pažnja je, ističe Fajnenšl tajms, takođe usmerena na nemačke vojne snage, posebno KSK, s medijskim izveštajima i istragama tajne službe o potencijalnim ekstremističkim planovima i simpatizerima krajnje desnice u njenim redovima.

Tokom proteklih nekoliko godina, delovi KSK su bili izloženi “toksičnom liderstvu, ekstremističkim tendencijama”, navodi se u izveštaju Ministarstva odbrane i dodaje da KSK ne može da nastavi da postoji u sadašnjem obliku, već da se mora promeniti iznutra i bolje integrisati u ostatak oružanih snaga. Ekstremno desni

Šef kontraobaveštajne službe u ponedeljak, 30. juna, rekao je u parlamentu da je ta agencija naišla na “zid ćutnje” tokom višemesečne istrage KSK-a, dodajući da je došlo do primetnog rasta broja simpatizera krajnje desnice i ukazao na potencijalnu mrežu ekstremista unutar vojske.

Nemački časopis Špigl (Der Spiegel) u utorak je izvestio da je tajna služba takođe pratila vojnog podoficira koji je koristio dve ekstremno desne čet (chat) grupe na aplikaciji za razmenu poruka Votsap (WhatsApp). Na grupama su cirkulisale detaljne informacije, uključujući adrese i brojevi telefona 17 istaknutih nemačkih ličnosti poput ministra odbrane Hajko Masa (Heiko Maas) i glumca Tila Švjagera Ekstremno desni

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.