Eksplozija gnjeva - Nakon smrti George Floyda tala - Balkan Times

Eksplozija gnjeva

Eksplozija gnjeva – Nakon smrti George Floyda talas protesta potresa SAD. To nije samo reakcija na policijsko nasilje u zemlji.

Spoj ovih tragičnih događaja – pandemije, pri kojoj su crnci nadproporcionalno umirali, neučinkovitost države da zaštiti crne ljude i progon crnaca od strane policije – potvrdio je ono šta većina od nas već zna: Ako mi i oni koji stoje na našoj strani ne ustanemo u svoju vlastitu zaštitu onda zvanična strane to neće nikada uraditi. Mladi crnci moraju podnijeti muke i bolove koji su prouzrokovani gumenim mecima ili paljenjem od suzavca jer nas je vlada ostavila na cjedilu. „Black Lives Matter“ biće realnost jer ćemo mi to iznuditi.

To nije novo u našoj istoriji. Nakon Drugog svjetskog rata Afroamerikanci u gradovima su vidjeli proturječnosti društva koje šalje čovjeka na mjesec dok pacovi noću maltretiraju crnu djecu u njihovim posteljama. Savezna vlada je podsticala gradnju manje vrijednih stanova u koje su bili preseljeni Afroamerikanci na osnovu stambene segregacije. Svuda, gdje su Afroamerikanci pogledali država ne samo da je bila neosjetljiva na njihove patnje nego je bila i dio zločina.

To je bio izvor crnačkih pobuna koje su 1960-ih godina obuhvatili gradove u cijeloj zemlji kao i pokreta za građanska prava na jugu. Propust države da uradi samo djelić onoga šta su zahtijevali Afroamerikanci dopustio je da stotine hiljada uzmu sami stvar u svoje ruke. Tada je bilo, kao što je i danas, svejedno da li bijelo društvo to odobrava ili odbija. Šta se računalo bilo je da formalni mehanizmi za socijalne promjene nisu funkcionisali i time prisilili Afroamerikance da sami djeluju.

Prije šest godina protesti u Fergusonu, Misuri, su stvorili pretpostavku za uspon pokreta Black Lives Matter koji počiva na sličnim socijalnim nesrazmjerama. Paradoksalno je da je ovaj pokret nastao u sjenci prvog afroameričkog predsjednika zemlje i prisustvo više Afroamerikanaca u Kongresu nego ikada u istoriji. A ipak jačanje ove crne političke moći nije moglo zaustaviti svakodnevnu brutalnost policije. Isto kao što nije moglo zaustaviti slom crnačkog vlasništva nad stanovima, širenje nejednakosti u imovini ili lavinu dugova za studentske kredite kojih su bile pune  provjere boniteta crnačke milenijumske generacije.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.