Ekskluzivno - Sankcije protiv Otpora, znak američkog očaja - Balkan Times

Ekskluzivno – Sankcije protiv Otpora, znak američkog očaja

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije dvojici visokih dužnosnika iračkog Hashad-ol-Shabija, Abdolazizu el-Mohammadaviju i Falehu Fajjazu. Ministarstvo financija SAD-a je sedmicu dana nakon što ih je optužilo za saradnju s DAIŠ-em!

Sankcije protiv Otpora- Sankcioniranje viših zapovjednika Hashad-ol-Shabija bio je američki rafal ispaljen u vladu Mustafe el-Kazemija, zbog čega su se irački predsjednik i premijer, odmah nakon objave američkog ministarstva financija, sastali sa šefom Hashad ol-Shabija, Falehom Fajjazom.

dr. Saadollah Zarei

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije dvojici visokih dužnosnika iračkog Hashad-ol-Shabija, Abdolazizu el-Mohammadaviju i Falehu Fajjazu.

Ministarstvo financija SAD-a je sedmicu dana nakon što ih je optužilo za saradnju s DAIŠ-em!, ova dva istaknuta iračka borca, koja su imala važnu ulogu u iskorjenjivanju te terorističke skupine, stavilo na listu svojih sankcija.

Sankcioniranje Faleha Fajjaza, zapovjednika Hashad-ol-Shabija, dogodilo se upravo na godišnjicu šehadeta Ebu Mahdija el-Mohandesa, bivšeg zapovjednika Hashad-ol-Shabija, od strane Amerike, dok je irački narod na godišnjicu američke zločinačke akcije protiv šehida Solejmanija i El-Mohandesa održao milionsku ceremoniju, na kojoj su učestvovali i irački zvaničnici.
Sjedinjene Američke Države istovremeno su stavile nekoliko jemenskih borbenih vođa na listu terorista i uvele im sankcije, a to se dogodilo u vrijeme započinjanja nove runde zločina saudijsko-emiraćanske koalicije nad stambenim naseljima i aerodromima u dvije pokrajine, Sani i El-Hudejdi, kad su deseci jemenskih žena i djece poginuli u bombardiranju.
Američka akcija protiv Jemena i Iraka više je očaj nego pokazivanje američkog autoriteta i inicijative, jer kad neka zemlja, koja tvrdi da je moćna, poduzme akciju koja joj u praksi nimalo ne pomaže i istovremeno ne zadaje udarac drugoj strani, ne postoji drugo ime osim “beskorisna osveta”, a onaj ko se beskorisno osvećuje nema druge opcije.

Kad Sjedinjene Američke Države stave moćnu skupinu na listu terorizma ili kada sankcioniraju njene visokopozicionirane članove, one guraju pravila igre u neobičnu dolinu izvan poznatih zakona, dok su posljedice bolnije za same Sjedinjene Američke Države.

Sankcije protiv Otpora, znak američkog očaja

Umjesto da stave naglasak na dobro poznata pravila igre i pozovu drugu stranu da se ponaša odgovorno u okviru postojećih normi, Amerikanci su norme ostavili po strani i dopustili drugoj strani da poduzme bilo kakve mjere kako bi zadržala poziciju i povećala moć! Ako se ovo djelovanje Amerike ne može nazvati glupošću, kako da se onda nazove?Sjedinjene Američke Države su, sankcionirajući Faleha Fajjaza i Abdolaziza el-Mohammadavija, dvojicu istaknutih iračkih ličnosti u borbi protiv DAIŠ-a, stali lice u lice s iračkim narodom, što s gledišta vojnih analitičara znači da su Sjedinjene Države posumnjale u održanje svojih snaga i vojnih baza u Iraku ili su ih odlučili povući iz Iraka.

To će imati dvije posljedice za Amerikance:
Prva posljedica je eskalacija vojnih udara na američke baze i snage u Iraku – kao i u regiji – jer su se snage koje su do sada, prijeteći američkim snagama i vojnim bazama i provodeći te prijetnje, SAD pomakle iz tačke “odlučne odluke da zadrže svoje vojne baze u Iraku“ u tačku sumnje u održanje tih baza, uvjerile u učinkovitost svoje metode te će povećati obim svojih napada na Amerikance.

Druga posljedica je da slabe snage u Iraku koje podržavaju SAD, a koje su zamislive i na civilnom nivou i na razini vladajuće elite.

Sjedinjene Američke Države imale su tokom posljednje dvije godine relativno koherentan plan za promjenu vladavina u Iraku i Libanu i postigle su određeni napredak u ranim fazama, no posljednjih mjeseci, a posebno pod utjecajem šehadeta generala Solejmanija, američki plan za ove dvije zemlje naišao je na ozbiljne prepreke.

Uzastopno američko djelovanje protiv Hashad-ol-Shabija tokom posljednjih 15 mjeseci potkopalo je učinkovitost iračkog nacionalnog okruženja, a nedostatak ekonomskog oporavka Iraka u mandatu Mustafe el-Kazemija, unatoč toplim odnosima s Vašingtonom, uzrokovao je pesimizam Iračana zbog promjena koje imaju na umu Sjedinjene Države.

Djelovanje SAD-a protiv Hashad-ol-Shabija, potpuno zvanične i legalne organizacije, koju podržavaju službene institucije poput parlamenta i vlade, te istaknute ličnosti poput ajatolaha Sistanija, pokazalo je dubinu američkog beznađa zbog situacije u Iraku.

Zapravo, kako je rekao jedan član parlamenta te zemlje, sankcioniranje visokih zapovjednika Hashad- ol-Shabija bio je američki rafal ispaljen u vladu Mustafe el-Kazemija, zbog čega su se irački predsjednik i premijer, odmah nakon objave američkog ministarstva financija, sastali sa šefom Hashad ol-Shabija, Falehom Fajjazom, te je službeno emitirana snimka njihovog susreta i njihovo iskazivanje zahvalnosti Falehu.

Istovremeno treba uzeti u obzir činjenicu da Amerikanci, koji su posljednjih 15 mjeseci napustili oprez u suočavanju sa zapovjednicima i jedinicama Otpora u regiji, čine nove zločine, a stavljanje Ensarullaha na terorističku listu i sankcioniranje zapovjednika Hashad-ol-Shaabija mogao bi biti uvod u nove američke terorističke akcije protiv njih.

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.