Rat u Jemenu nije jedan od Bidenovih vanjskopolitičkih prioriteta

Ekskluzivno – Rat u Jemenu nije jedan od Bidenovih vanjskopolitičkih prioriteta

Stručnjak za međunarodna pitanja je rekao: Saudijci traže izgovor da okončaju svoj bezuspješni rat u Jemenu.

Rat u Jemenu- Dr. Saadollah Zarei, stručnjak za vanjsku i međunarodnu politiku je, govoreći o učincima dolaska Joea Bidena, kao novog američkog predsjednika, na proces saudijsko-jemenskog rata, istakao: Nakon okončanja Trumpovog predsjedničkog mandata, koji je sa svojom „kravom muzarom“, Saudijskom Arabijom, imao relativno dobar odnos, javnom mnijenju nameće se pitanje kako će, odlaskom Trumpa i dolaskom Bidena, završiti rat Saudijske Arabije protiv Jemena? Može li se očekivati kraj rata koji je ugnjetavao potlačeni narod Jemena pred očima svijeta?

Dr. Saadollah Zarei

Kao odgovor na postavljena pitanja, on je rekao: Predviđanje da će se dolaskom Bidena dogoditi velika promjena u jemenskom slučaju nije pitanje na koje se trenutno može dati definitivan odgovor, ali s tim u vezi se može reći da rješavanje jemenskog slučaja definitivno za Joea Bidena nije prioritet, pa se već sada može predvidjeti da će Sjedinjene Američke Države u budućnosti nastaviti s politikom zaboravljanja Jemena, kao i proteklih šest godina.

 

Saadollah Zarei je istakao: Amerikanci su slučaj Jemena u potpunosti prepustili Saudijcima; sramotan čin kojeg se trebaju sramiti, pa se čini da je odlučivanje o jemenskom slučaju direktna odgovornost samih Saudijaca, jer Amerikanci u Jemenu ne vide nikakav interes za sebe, stoga su Saudijcima prepustili i bradu i makaze, jer im Jemen nije prioritet.

Amerikanci traže pomorske puteve, i sada su prisutni na tim pomorskim putevima, pa su stoga jemenski slučaj prepustili gospodinu Bin Selmanu i u potpunosti podržavaju njegove zločine u Jemenu, dok istovremeno imaju i koristi od tog rata, poput prodaje oružja Saudijskoj Arabiji.

Stoga ne žele vršiti pritisak na Saudijce da okončaju rat protiv jemenskog naroda.
Na pitanje da li bi Saudijci mogli na duži period nastaviti ovaj aktuelni rat, Zarei je odgovorio: Odgovor je ne, jer se u okviru američke politike ne može definirati žele li Saudijci nastaviti rat u Jemenu ili ne, već se ovo pitanje može analizirati uzimajući u obzir činjenicu da su Saudijci potrošili puno novca u jemenskom ratu u posljednjih šest godina, a da nisu u njemu imali nikakvih postignuća niti su ostvarili svoje prvotne ciljeve i težnje.

Iz ove perspektive treba gledati budućnost jemenskog rata, a ne iz perspektive da će se Trumpovim odlaskom i dolaskom Bidena okončati saudijski rat protiv Jemena.
Saadollah Zarei, koji je rekao da Saudijci rat s Jemenom više ne smatraju svrsishodnim, iznio je svoje mišljenje o njemu: Saudijci traže izgovor za okončanje svog bezuspješnog rata u Jemenu.

Oni se mogu koristiti različitim izgovorima za okončanje rata, kako se ne bi više osramotili pred javnošću, na primjer da traže od arapskih ličnosti ili Arapske lige da se aktiviraju, kako bi miru dali dostojanstven oblik, ili da se savjetuju sa Vijećem sigurnosti UN-a kako bi donijelo rezoluciju za postizanje mira.

U svakom slučaju, oni mogu tražiti različita rješenja za mir, tako da izgovor za postizanje mira nije daleko od dosega Saudijaca, i oni će zasigurno uskoro biti prisiljeni da ga provedu.

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.