Balkan Times

Ekonomski pad Ujedinjenog Kraljevstva

Ekonomski pad Ujedinjenog Kraljevstva –  je uduplala međunarodni dug, prijeti joj kriza za grijanje, valuta opada i ¾ britanskih pubova će se zatvoriti. Vlada priprema policiju za eventualne proteste zbog cjelokupnog nezadovoljstva. Najveći indikator ove krize se mogao vidjeti u najavi britanske Vlade da će posuditi više biliona dolara koji su doveli do toga da market izgubi kontrolu i momentum koji je jednom imao.

Rečeno je da UK pada u historijsku globalnu recesiju, gdje je uz to, inflacija porasla za preko 10% ove godine – najveća za preko 40 godina. Pored svega ovoga, UK je jedina G7 zemlja koja nikada nije potpuno ekonomski oporavljena od COVID-19 pandemije. Sa Vladom koja posuđuje više novca, mnogi građani su izgubili pouzdanje da će UK ikad moći taj novac da isplati.

Ovaj niz događaja je doveo britansku funtu na vrijednost od jednog dolara i tri centa – njena najmanja vrijednost naspred dolara u historiji. Ovo je bio tako veliki pad da je uzrokovao da građani Ujedinjenog Kraljevstva izgube 5% ukupne uštede domaćinstava u jednom danu. Sa visokim cijenama u mnogim britanskim gradovima, inflacija i energetska kriza kao posljedica rata u Ukrajini, brexit, konstantne izmjene vlasti, povišena stopa kriminala, nevjerovatno visoke cijene nekretnina, ogroman dug poslije pandemije i ovaj ekonomski pad je izazvan kao posljedica svega toga.

Postepeni pad funte naspram dolara, izvor: Bloomberg.*

Od 1997. do 2010. godine, ekonomski rast Ujedinjenog Kraljevstva je bio veći od bilo koje druge G7 države. Ovo će se postepeno promijeniti nakon ekonomskog pada 2008. godine, gdje je nakon pada ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva ostala labilna. Bilo je potrebno pet godina da bi se ekonomija UK približno vratila u prvobitni položaj. Dug prije recesije je iznosio 41,5% ukupnog BDP-a, nakon samo pet godina ovaj dug se uduplao na 83,2% 2012. godine – 2022. se popeo na 98,6% BDP-a.

Uvedene su velike takse kao i masovne redukcije javnih usluga kao rezultat toga. Ove mjere su pomogle oporavku ekonomije Ujedinjenog Kraljevstva, ali nivoi duga su nastavili biti van kontrole što je uzrokovalo porast inflacije koja je povisila cijenu svakodnevnih troškova dok su plate na nacionalnom nivou stagnirale. Iz istih razloga je posjedovanje doma u Ujedinjenom Kraljevstvu postalo luksuz, poslije čega je poraslo nepovjerenje u kapacitete Vlade u rješavanju cjelokupne krize.

Dok je taj ekonomski pad bio loš za ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva, današnja kriza je mnogo gora. Ista kriza je dovela do izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, odluka koja će se pokazati kao veliki udar na ekonomiju UK u dolazećim godinama. Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva je 2020. godine pala za rekordnih 20% kao posljedica koronavirusa i to je cifra koju UK i danas nosi. Intervencija vlade za finansiranje privatnih biznisa je odluka koja je devastirala ekonomiju zemlje zbog manjka povratnog novca cjelokupnoj ekonomiji – gdje je cirkulacija novca stagnirala. U tom periodu je, kao „sol na ranu“, nastao značajan pad u stranim investicijama.

Energetska kriza 2022. godine je dovela UK na prosječnu cijenu grijanja od preko 1.570 funti godišnje. Pet najvećih britanskih firmi za naftu postale su značajno bogatije – neke duplo, a neke i više, dok 70% vlasnika pubova predviđa da će zatvoriti svoje lokale zbog cijena za zagrijavanje u zimskim periodima, a to bi rezultiralo gubitkom poslova za oko deset hiljada ljudi.

Jedna od prvih inicijativa Liz Truss kada je preuzela svoj mandat bio je limit na cijenu grijanja domaćinstava – gdje bi domaćinstva u prosjeku uštedila oko 1.000 funti godišnje. Nažalost, njen plan je funkcionisao jedino na papiru. U implementaciji Zakona koji je predložila Liz Truss, Ujedinjeno Kraljevstvo je izgubilo preko 115 biliona funti. Kada se na to doda ogroman dug koji je njena Vlada zadužila da prekrije troškove koji su prouzrokovani zakonom, došlo je do ogromne inflacije zbog koje su ušteđevine predviđene Zakonom postale neefikasne zbog porasta cijena životnih troškova.

Dodatni pokušaj Vlade Ujedinjenog Kraljevstva da se izvuče iz cjelokupnog ekonomskog haosa je smanjenje taksi kroz tzv., “mini-budžet“. Kroz implementaciju ovih smanjenja, fundementalno se dokazalo da bi bogatiji građani (oni sa većom mjesečnom platom) imali duplo veći benefit – gdje bi paralelno sva predstavljena smanjenja koštala UK 45 biliona funti. Investitori širom svijeta su bili skeptični zbog rapidnih političkih i ekonomskih promjena i iz tog razloga su odlučili da većinom povuku svoje investicije iz države. Iz tog razloga je nastao trend među investitorskim krugovima da se prodaje funta, time smanjivši njenu originalnu vrijednost.

Ovi događaji su dokazali da UK doživljava ekonomsku katastrofu sa masovnim nezadovoljstvom širom zemlje. Masovni protesti radnika i aktivista su dodatni indikator cjelokupne nestabilosti, uz blokade ulica i institucija.

izvor

Exit mobile version