Džaferović pozvao Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida i "s obrazom" ode iz BiH - Balkan Times

Džaferović pozvao Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida i “s obrazom” ode iz BiH

Džaferović pozvao Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida i “s obrazom” ode iz BiH- Zakon o zabrani negiranja genocida davno je trebao biti donesen ili u Parlamentarnoj skupštini BiH ili da ga donese visoki predstavnik. To je civilizacijska sramota i za one u Parlamentarnoj skupštini koji su sprečavali donošenje zakona, kao i za visokog predstavnika, što zakon do danas nije donesen”, rekao je Džaferović, koji danas s drugim članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem boravi u Srebrenici.

Osvrnuo se na Inzkovu namjeru da poduzme konkretnije korake kako bi se stalo ukraj veličanju osuđenih ratnih zločinaca te je najavio uklanjanje murala posvećenih ratnim zločincima, poput onoga posvećenog Ratku Mladiću u Foči. Prema Džaferovićevim riječima, Inzko je to trebao uraditi davno.

“Ja očekujem da provede tu akciju, da se ti murali uklone. Ja sam prije 15 dana bio u Kalinoviku i tamo sam također vidio jedan sramni mural, to je jedna anticivilizacijska stvar. Javno sam od zvaničnika te općine zatražio da ukone tu sramotu. Nažalost, toga ima još u BiH i jedini lijek za to je zakon o zabrani negiranja genocida. Nikada ne gubim nadu i očekujem da ga prije svog odlaska, tokom ovog mjeseca, donese aktuelni visoki predstavnik. Mislim da bi tada mogao da ode s obrazom iz BiH, ja ga pozivam da to uradi. Ako ne, onda to svakako treba da uradi novi visoki predstavnik. Kako god, to se mora uraditi”, kazao je Džaferović, podsjetivši da je negiranje posljednja faza genocida.

Kako je dodao, kod nas se, nažalost, pojavila gora stvar i od negiranja, a to je glorificiranje genocida i onih koji su ga počnili. “Kako ovaj svijet s tim može ići naprijed? Cijeli svijet se treba dići na noge, taj anticivilizacijski trend se mora zaustaviti. To je zlo koje prijeti ukupnoj civilizaciji, pa i nama ovdje u Bosni i Hercegovini. Zato se to mora odmah, bez odgađanja zaustaviti”, zaključio je Džaferović.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.