Dr. Mustafa Cerić : APEL DA JERUZALEM BUDE SVETI GRAD MIRA

Dr. Mustafa Cerić : APEL DA JERUZALEM BUDE SVETI GRAD MIRA UMJESTO GRAD SVETOG RATA

Osobni stav kao glas moralne savjesti

Dr. Mustafa Cerić : APEL DA JERUZALEM BUDE SVETI GRAD MIRA UMJESTO GRAD SVETOG RATA

Osobni stav kao glas moralne savjesti

Jeruzalem, heb. Jerušalajm = „Grad mira““; arp. Al-Quds = „Sveti“ je središnje mjesto pobožnosti Jevreja, kršćana i muslimana, baštinika abrahamovske/ibrahimovske tradicije.

Nije bez razloga Jeruzalem nazvan „grad mira“ niti je bez razloga dobio atribut „sveti“.

Mir upućuje na zavjet da se ima poštivati različitost u pobožnosti Jednom Bogu, a sveti upućuje na svetost mira umjesto svetog rata.

Dakle, Jeruzalem je mjesto, gdje Jevreji, kršćani i muslimani treba da se u miru susreću radi čitanja svetog zavjeta zapisanog u Starom zavjetu, Tervratu (Tori), Indžilu (Evanđelju) i Kur'anu. Nema promjene u Božjoj riječi od prvog do zadnjeg zavjeta:

– Ja sam Gospodar Bog Tvoj!
– Nemoj imati drugih bogova osim mene!
– Ne pravi sebi idola niti kakva lika!
– Nemoj se idolima klanjati niti im služiti!
– Ne ubij!
– Ne čini preljube!
– Ne kradi!
– Ne svjedoči lažno na bližnjega svojega!
– Ne poželi ništa što je tuđe!

Nažalost i na sramotu baštinika abrahamovske/ibrahimovske tradicije, Jeruzalem nije grad mira, već grad svetog rata.

Svi su odgovorni, ali su najviše odgovorni oni koji koriste represivnu silu protiv drugih, posebno protiv muslimana u Mesdžidu al-Aqsa u Jeruzalemu, a to je država Izrael.

Država Izrael sistematski ugrožava živote i krši ljudska prava Palestinacima. Ta činjenica je gotovo univerzalno priznata i označena kao kršenje Međunarodne konvencije o suzbijanju i kažnjavanju zločina apartheida. O razmjerima kršenja ljudskih prava Palestincima od strane Izraela svjedoči ovaj video.

https://www.facebook.com/stefan.neymar/videos/2218133828319116/

Zbog toga, izričem moj osobni stav kao protestni glas i zahtjev moje moralne savjesti:

1) Da se odmah i bezuvjetno prestane sa svim oblicima sistematskog nasilja i diskriminacija prema Palestinacima te da im se osigura pravo na državljanstvo i zaštite njihova građanska prava, sloboda kretanja, raspodjela zemljišta i resursa, pristup vodi, električnoj energiji i drugim uslugama, kao što je davanje građevinskih dozvola!

2) Da se ukine zakon o jevrejskoj nacionalnoj državi iz 2018. godine, koji izričito navodi da Jevreji imaju ekskluzivno pravo na državljanstvo, oduzimajući time prognanim Palestincima pravo povratka u porodične domove!

3) Da se istraži i procesuiraju oni koji su prekršili statut Međunarodnog krivičnog suda za zločine apartheida protiv Palestinaca!

4) Da se odmah i bezolovno omogući da muslimani mogu slobodno i bez straha klanjati u Mesdžidu al-Aqsa!

5) Da grad Jeruzalem postane grad svetoga mira Jevreja, kršćana i muslimana umjesto grad svetog rata jednih protiv drugih!

6) Da svi, Jevreji, kršćani i muslimani, shvate da ne postoji ni jedan razlog za sukob oko svetog grada Jeruzalema, već da postoje hiljadu razloga za mir, međusobno poštivanje i međusobnu suradnju na putu pobožnosti i dobročinstva na temelju zavjetnog slova i duha Starog zavjeta – Tevrata (Tore), Novog Zavjeta – Indžila (Evanđelja) i u Posljednjeg zavjeta – Kur'ana.

Pozivam sve Jevreje, kršćane i muslimane širom svijeta da dignu svoj glas savjesti protiv nasilja u Jeruzalemu – Svetom gradu mira.

Pozivam ih da svako na svoj način učini da Jeruzalem prestane biti grad prokletog rata, već da bude grad svetoga mira.

Vrijeme je da se mi, duhovna djeca Abrahamova/Ibrahimova, udružimo u zajednički poduhvat mira, ljubavi i sloge umjesto rata, mržnje i sukoba oko Jeruzalema, koji treba da svjedoči o našoj miroljubivom duhu, kojeg nam je Svevišnji god udahnuo, a ne o Iblisovom oholom egu.

U ovim zadnjim ramazanskim danima muslimani neka uče dovu da Jeruzalem postane grad mira i ljubavi svih ljudi dobre volje!

Pozivam Jevreje i kršćane da nam se pridruže u ovoj dovi!

Na kraju svi smo mi Božji i svi se Bogu vraćamo s našim dobrim ili lošim djelima.

Pa, ko bude uradio koliko trun dobra, vidjet će ga!
Pa, ko bude uradio koliko trun zla, vidjet će ga!

Allahu Svemogući, osnaži nas da budemo nositelji dobra! Amin!

Allahu Sveznajući, pouči nas da budemo promotori lijepoga! Amin!

Allahu Milostivi, omili nam dobro i lijepu uvijek na svakom mjestu! Amin!

Izvor: Dr. Mustafa Cerić facebook

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.