Donald Trump se po svaku cijenu želi vratiti na vlast - Balkan Times

Donald Trump se po svaku cijenu želi vratiti na vlast

Mlaka reakcija Republikanske partije na izjavu Donalda Trumpa o “ukidanju” Ustava kako bi se poništili izbori 2020. pokazuje da uprkos eskalaciji njegovih antidemokratskih izjava, američki konzervativci i dalje nisu spremni da se odreknu bivšeg predsjednika, pišu svjetski mediji.

Donald Trump se po svaku cijenu želi vratiti na vlast – Donald Trump se po svaku cijenu želi vratiti na vlast, te se opet kandidovao na funkciju na kojoj bi po zakletvi trebalo da štiti i brani Ustav SAD.

Antidemokratska izjava bivšeg predsjednika

Netačno opisujući sadržaj tek objavljenog izvještaja o odlukama Twittera o moderiranju tokom kampanje 2020., Tramp je ponovo zatražio da se izbori 2020. ponište ili ponove, prvi put eksplicitno pozivajući da se poništi najviši zakonski akt zemlje, piše The New York Times.

“Masovna prevara ovog tipa i razmjera omogućava ukidanje svih pravila, propisa i članova, čak i onih koji se nalaze u Ustavu”, napisao je 3. decembra na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

Noć ranije Trump je komentarisao izvještaj o internim razmatranjima zaposlenika Twittera o odluci kompanije 2020. da blokira linkove na članak New York Posta koji opisuje mejlove pronađene na laptopu Hunter Bidena, sina predsjednika Bidena. Ipak, Twitterov izvještaj nije pokazao da je tehnološki gigant radio u korist isključivo demokrata.

Eksplicitna sugestija suspenzije Ustava bila je zapanjujuća čak i za Trumpa koji je, napisao je New York Times, protekle dvije godine proveo šireći laži o izborima koje je izgubio, i promovišući razne nezakonite mehanizme za njihovo rušenje.

Prije manje od tri sedmice, Trump je objavio je da će se kandidovati ponovo za predsjednika Sjedinjenih Država, funkciju na kojoj se, ističe list, pobjednik zaklinje da će “čuvati, štititi i braniti” Ustav.

Antidemokratska izjava bivšeg predsjednika izazvala je poplavu kritika demokrata ali i uglavnom prigušen odgovor republikanaca od kojih je tek nekoliko reagovalo dok je većina šutjela.

Bez direktne kritike
Republikanci su se distancirali od poziva bivšeg predsjednika Trumpa da ignorišu Ustav i izborne rezultate 2020., ali su se klonili direktnog kritikovanja čovjeka koji je i dalje vodeća politička figura njihove stranke, ukazuje The Wall Street Journal.

Bivši potpredsjednik Mike Pence rekao je da se stranka treba fokusirati na budućnost, nekoliko sati nakon što je Trump ponovio svoje lažne tvrdnje da su mu ukradeni predsjednički izbori prije dvije godine.

Govoreći u nedjelju, 4. decembra na američkoj televiziji, kongresmen Dave Joyce, republikanac iz Ohaja, nazvao je Trumpovu ideju o suspenziji Ustava fantazijom i rekao da bi republikanci trebali da se fokusiraju na ekonomska pitanja koja su im pomogla da ponovo preuzmu većinu u Predstavničkom domu.

Ipak, naglašava konzervativni list, Joyce je pod pritiskom voditelja televizije ABC rekao da bi uprkos njegovim komentarima podržao Trumpa ako on bude republikanski kandidat 2024. godine, kazavši kako Trump kaže puno stvari ali “to ne znači da će se one ikada dogoditi”.

Kongresmen Mike Turner, drugi republikanac iz Ohaja, rekao je da Trumpov komentar o ukidanju odredbi Ustava “sigurno nije u skladu sa zakletvom koju svi polažemo” ali je, dodaje list, odbio da odgovori na pitanje da li će ga takvi komentari učiniti nepodobnim da bude kandidat Republikanske stranke za predsjednika SAD 2024.

“Vjerujem da će ljudi svakako uzeti u obzir ovakvu izjavu dok procjenjuju kandidata”, kazao je Turner.

Trumpovi komentari su, dodaje The Wall Street Journal, izazvali brzi ukor iz Bijele kuće te je glasnogovornik Andrew Bates ne imenujući Trumpa kazao da je “napad na Ustav i sve što on predstavlja anatema za dušu naše nacije i treba ga univerzalno osuditi”.

Previše opasan za ignorisanje

Prigušen odgovor republikanaca na Trumpov prijedlog da bi se američki Ustav trebao ukinuti kao odgovor na njegove neosnovane tvrdnje o krađi izbora prije dvije godine, najnoviji je znak da mnogi zvaničnici Republikanske stranke i dalje oklijevaju da se suprotstave bivšem predsjedniku čak i dok on dovodi u pitanje osnivačke principe SAD, ukazuje The Washington Post.

Trumpove objave na mreži 3. decembra, uključujući poruku u kojoj je napisao da “Prevara bez presedana zahtijeva liječenje bez presedana”, predstavljaju značajnu eskalaciju u njegovim napadima na američke institucije i demokratske norme, ističe list i dodaje da stručnjaci tvrde da se te izjave moraju uzeti u obzir kao znak koliko je Trump spreman daleko da ide kako bi povratio vlast.

Trumpovi komentari izazvali su oštar prijekor Bijele kuće, nekoliko demokrata kao i najviše onih republikanaca koji su pali u nemilost unutar svoje stranke zbog svojih dugogodišnjih kritika Trumpa, ističe list, dodajući da je zastupnica Liz Cheney nazvala Trumpa neprijateljem Ustava, dok je Adam Kinzinger postavio pitanje kako republikanci uopšte mogu da nastave da ga podržavaju.

Međutim, ukazuje The Washington Post, većina republikanaca se i dalje ustručava da kažu hoće li se suprotstaviti Trumpu ako on postane predsjednički kandidat Republikanske stranke 2024.

S druge strane, lider demokrata u Predstavničkom domu Hakeem Jeffries tvrdi da Trumpovi komentari ukazuju i na krizu identiteta republikanaca koji će morati da odluče hoće li se odvojiti od Trumpa i “vratiti se nekom prividu razumnosti ili će nastaviti da se oslanjaju na ekstremizam”.

Profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu Harvarda Laurence H. Tribe kaže da iako je Trump ranije izgovarao mnogo nečuvenih stvari koje ne bi uvijek trebale privlačiti pažnju, ovu najnoviju izjavu ne treba ignorisati, posebno nakon događaja na Kapitolu 6. januara 2021.

Slično je napisala i kolumnistica Washington Posta Ruth Markus u rubrici Mišljenja, naglasivši kako je Trumpov poziv na ukidanje Ustava previše opasan da bi se ignorisao i da time bivši predsjednik postavlja temelje za državni udar.

Ruth je napisala da je moguće odbaciti Trumpovu objavu kao njegovu najnoviju halabuku, nešto što on nikada neće moći sprovesti. Ipak, naglašava kolumnistica Washington Posta, sama spremnost da se podstiču vanustavne akcije alarmantna je, jer dolazi od čovjeka koji želi da se vrati na funkciju.

“U Trumpovoj sjeni”

Poziv Donalda Trumpa na ukidanje Ustava njegova je najekstremnija antidemokratska izjava do sada, ističe u analizi CNN ukazujući da to također može odražavati očaj bivšeg predsjednika da podstakne kontroverzu i gnjev među svojim ključnim pristalicama kako bi ubacio malo energije u dosadašnju blijedu utrku za Bijelu kuću 2024.

Najneposrednije pitanje koje je pokrenula najnovija kontroverza je, ocjenjuje CNN, šta ona govori o predsjedničkoj kampanji gdje je umjesto da iznosi argumente o ekonomiji, zdravstvenoj zaštiti i imigraciji ili izlaže program za budućnost, Trump pružio utjehu fanaticima i pobunjenicima.

Ovaj kao i nedavni Trumpovi potezi u kojima je podršku izgrednicima koji su upali u američki Kapitol 6. januara 2021. ili njegova večera sa s s bjelačkim supremacistom koji negira holokaust, razotkrili su, ističe američki televizijski kanal, poznatu moralnu plašljivost republikanaca koji se ne žele odreći bivšeg predsjednika.

Čini se da njegov napad na Ustav na društvenim mrežama dokazuje poentu biračkog odbora Predstavničkog doma koji ispituje događaje od 6. januara 2021., i koji ga je prikazao kao jasnu i prisutnu opasnost za američku demokratiju.

Ipak, zaključuje CNN, godine kršenja normi i prihvatanja ekstremista od strane dvaput opozvanog bivšeg predsjednika nikada nisu uvjerile Republikansku stranku da osudi njegove stavove. Činjenica da su republikanci otvoreni za potencijalnog predsjednika – koji bi bio pozvan da se zakune da će čuvati, štititi i braniti Ustav, ali koji je već pozvao na njegovo ukidanje – dovoljno govori o tome koliko su republikanci još uvijek u Trumpovoj sjeni.

izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.