Dokumenti otkrivaju ulogu Izraela u zločinima mijanmarske armije

Dokumenti otkrivaju ulogu Izraela u zločinima mijanmarske armije

Podaci koji su od nedavno dostupni javnosti pokazuju kako je izraelski režim podržavao mijanmarsku vojsku raznim represivnim sredstvima, omogućujući joj da počini zločine protiv disidenata, kao i manjinskih skupina kao što su Rohingya muslimani.

Dokumenti otkrivaju ulogu Izraela u zločinima mijanmarske armije – Nedavno je deklasificirano oko 25.000 stranica dokumenata izraelskog ministarstva vanjskih poslova koji pokazuju duboke vojne veze između Izraela i Burme (koja je kasnije promijenila ime u Mijanmar) od 1950-ih do početka 1980-ih.

Prema izvještaju Haaretza od četvrtka, dokumenti pokazuju da su sve vlade Izraela, u žestokom građanskom ratu koji je tamo bjesnio, vojnu huntu i korupciju i nasilje u vojsci smatrale i diplomatskom prilikom za Izrael i poslovnom prilikom za svoje vojne snage i vojnu industriju.

Citirajući dokumente, izvješće navodi da je okupacijski režim odigrao ključnu ulogu u uspostavi vojske te azijske zemlje.

“Izrael je pomogao vojsci da se reorganizira kao moderna sila, naoružao ju je i obučavao, te je dramatično pridonio izgradnji njezine moći i učvršćivanju njezine pozicije kao najmoćnijeg elementa u zemlji. Ta je moć u početku omogućila vojsci da upravlja zemljom iza kulisa, a zatim da ukloni civilno vodstvo i stvori niz različitih vojnih režima”, stoji u izvještaju.

“Izraelskim režimima koji su se smjenjivali nije bilo u interesu da vojna pomoć nije bila namijenjena za odbranu od vanjskih neprijatelja, već je korištena za rat protiv stanovnika zemlje”, navodi se u izvještaju, dodajući da nijedan izraelski predstavnik nikada nije izrazio prigovor na prodaju oružja Mijanmaru u tom razdoblju.

Dokumenti pokazuju da je Izrael, unatoč tome što je bio svjestan rasprostranjenog unutarnjeg ugnjetavanja u azijskoj zemlji, uključujući pokušaj poduzimanja etničkog čišćenja muslimanske manjine, nastavio nuditi sigurnosne usluge Burmi.

2019. izraelski ambasador u Mijanmaru Ronen Gilor poželio je “sreću” mijanmarskoj vojsci u vezi s raspravama koje se vode protiv njih na Međunarodnom sudu pravde u Haagu zbog optužbi za počinjenje genocida protiv naroda Rohingya.

izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.