Dodik nije mnogo napravio u Americi, ali desničari nisu u povlačenju - Balkan Times

Dodik nije mnogo napravio u Americi, ali desničari nisu u povlačenju

U Washingtonu se zna da Milorad Dodik ima potporu Rusije, koja potpiruje njegovo protivljenje ulasku Bosne i Hercegovine u NATO.

Dodik nije mnogo napravio u Americi, ali desničari nisu u povlačenju – Vrlo je vidljivo ovih dana da Mađarska daje izravnu potporu Miloradu Dodiku. To nije nimalo slučajno i duboko je povezano s europskim nacionalizmom i desničarima. Ali, ne samo europskim, nego i s američkim.

I prije dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću američki desničari su poduzimali konkretne akcije i povezivali se s europskom desnicom. Kada se Trump pojavio on im je širom otvorio vrata i dao im platformu da se i kroz američku zakonodavnu i izvršnu vlast međusobno organiziraju.

Trump je uzdrmao dugogodišnje saveze Amerike sa zapadnoeuropskim državama poput Francuske i Njemačke, odbacujući ideju globalne suradnje u korist rastućeg nacionalizma koji prijeti urušiti liberalni demokratski poredak.

“Znaš što sam ja? Ja sam nacionalist, OK? Ja sam nacionalist”, rekao je Trump svojim pristašama na skupu 2017. godine. “Nacionalist! Upotrijebite tu riječ!”.
Stvaranje veze SAD-a i krajnje desnice u Evropi

Bez obzira na svu pozornost koju takvi njegovi ispadi privlače u medijima, pružanje republikanske potpore autokratskim desničarskim čelnicima diljem svijeta prethodilo je Trumpovu dolasku na mjesto predsjednika. Godinama su republikanci iz Kongresa, lobisti i politički konzultanti, radili na stvaranju veza s krajnje desnim čelnicima diljem Europe – u Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Nizozemskoj … pa sve do bh. entiteta Republika Srpska!

Zastupnici ekstremne desnice u Kongresu, ponajviše Dana Rohrabacher, Steven King i Louie Gohmert, radili na promicanju nacionalističkih stajališta u vrijeme kada je Donald Trump još uvijek bio najpoznatiji kao reality TV zvijezda. Tako su američki desničari izravno pomogli Orbanu da se svojedobno vrati na vlast.

Dana Rohrabacher je svojedobno ustvrdio da se najbolji odgovor na izbjegličku krizu u Europi nije dogodio u Njemačkoj nego u Mađarskoj, gdje ih je premijer Viktor Orban odbio.

“Odgovor Europe je ludilo”, napisao je Orban u njemačkom Frankfurter Allgemeine Zeitungu.

“Oni koji pristižu odgojeni su u drugoj religiji i predstavljaju radikalno drugačiju kulturu. Većina njih nisu kršćani, već muslimani. Nije li samo po sebi zabrinjavajuće što europsko kršćanstvo sada jedva može održati Europu kršćanskom?”

U Trumpovo vrijeme njegov bivši savjetnik Steve Bannon je proveo dosta vremena u Europi kako bi pomogao desnim populistima da dođu na vlast. On je, prije toga, otpušten iz Bijele kuće 2017. godine, nakon čega je usmjerio svoju energiju na Europu stvaranjem zaklade sa sjedištem u Briselu pod nazivom Pokret za pomoć desnim populistima i nacionalistima. Rekao je: “Desničarski populistički nacionalizam je ono što će se dogoditi. To je ono što će vladati.” Konačni cilj je bio da desničari u što većem broju uđu u Europski parlament. Njegove su ideje naišle na dobrodošlicu i u Mađarskoj.
Lobiranje lidera RS-a u SAD-u

Onda su lideri bh. entiteta Republika Srpska ostvarili kontakte s njim preko nekoliko lobista. Bannon je u svojoj kući u Washingtonu ugostio je 2018. godine tadašnju premijerku tog entiteta Željku Cvijanović, a razgovarali su, prema objavi vlade RS-a, o odnosima Republike Srpske i Sjedinjenih Država, što je notorna glupost, jer Bannon je s njom mogao razgovarati samo u svojstvu privatnog građanina niti RS ima ima odnose sa Sjedinjenim Državama.

Dodik je izrazio želju da upozna Stevea Bannona, bivšeg stratega američkog predsjednika Donalda Trumpa, a otvoreno je navijao za Trumpa na američkim predsjedničkim izborima 2020.godine. Sjetite se Dodikovih riječi: “Drugi mandat američkog predsjednika Donalda Trumpa predstavljat će šansu za reintegraciju Republike Srpske sa Srbijom ili njezinu veću neovisnost“.

Čelnik bosanskih Srba je nastavio kontaktirati ili intevizirati desničarske čelnike diljem Europe i nakon što je ušao u Predsjedništvo posebno se vezao uz mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove ljude.

Rukovodstvo bosanskih Srba se približava i drugim europskim nacionalistima i desničarima. Milorad Dodik sastao se u nekoliko navrata s članovima Nacionalnog skupa Marine Le Pen u Francuskoj i s čelnikom austrijske krajnje desničarske Slobodarske stranke Heinzom Christianom Stracheom, koji je podržao Dodikov cilj – neovisnosti Republike Srpske. S tim ljudima se prije par godina povezao i Steve Bannon.

Vratimo se nastojanjima Milorada Dodika da se približi Trumpovoj administraciji. Podsjećam da su Sjedinjene Države 2017. godine nametnule sankcije Dodiku zbog narušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Predstavnici Republike Srpske su, na kraju, potpisali ugovor s dvojicom bivših dužnosnika Trumpove kampanje da im pomognu u povezivanju s republikanskim zastupnicima. Bivši suradnici Trumpove kampanje Jason Osborne i Mike Rubino registrirali su se u Ministarstvu pravosuđa za lobiranje za političku stranku Milorada Dodika.
Sastanci Željke Cvijanović

Osborne je, u jednom intervjuu (Mother Jones) rekao da je Dodikova stranka, Savez nezavisnih socijaldemokrata, usmeno pristala plaćati 10.000 dolara mjesečno Twin Rocks Globalu, koje su on i Rubino osnovali samo radi tog posla. U dokumentaciji tvrtke o registraciji stranih agenata stoji da će ona pružiti “strateške smjernice i savjete u vezi s vladinim poslovima i aktivnostima odnosa s javnošću u SAD-u”.

Osborne je izjavio da je njegov dosadašnji rad za bosanske Srbe podrazumijevao organiziranje sastanaka za tadašnju premijerku Republike Srpske Željku Cvijanović, koja je nekoliko puta posjetila Washington. Osborne joj je dogovorio sastanak s konzervativnim republikanskim senatorom Rogerom Wickerom, koji je u to vrijeme bio predsjedavajući američke Helsinške komisije, savezne agencije koja promiče ljudska prava i demokraciju u Europi. Također je organizirao sastanak između Cvijanovićeve i tadašnjeg republikanskog kongresmena i vodećeg desničara i nacionaliste Dane Rohrabachera, koji je predsjedavao Pododborom za vanjske poslove Predstavničkog doma za Europu, Euroaziju i koji često podržava etničke skupine koje žele uspostaviti neovisne države.

Rohrabacher je poznat po svojim pogledima naklonjenim Rusiji – prozvan je “Putinovim omiljenim kongresmenom” – a FBI ga je jednom navodno upozorio da ga ruski špijuni smatraju potencijalnim obavještajnim resursom. Nije više u Kongresu nakon što je izgubio izbore 2018. godine.

Tijekom posjete Cvijanović Washingtonu u svibnju 2018. godine prisustvovala je promociji knjige Jeanine Pirro, bivše tužiteljice, pouzdane Trumpove navijačice koja ima svoj talk show na Fox News. U priopćenju Cvijanovićevog ureda naglašen je njezin susret na tom događaju s “najbližim suradnicima američkog predsjednika Donalda Trumpa, uključujući Kellyanne Conway, Sarah Huckabee Sanders i bivšeg menadžera Trumpove kampanje Coreyja Lewandowskog.
Veze sa Trumpovim Amerikancima

Ono što je bilo i jeste problematično za Dodika jeste to što se vezao uz Amerikance koji su bili dio Trumpove kampanje, ali koji su kasnije otpali održavajući veze s Bijelom kućom uz tešku muku. Neki od njih su, poput Stevea Bannona završili u zatvoru zbog krađe novca iz predsjedničke kampanje (pušten je iz zatvora, ali sada je pod istragom zbog nasilnih događaja od 6. prosinca 2020.godine i napada na Kongres), drugi su pod optužnicama, poput Lewandovskog za seksualni napad na jednu novinarku.

U Washingtonu se, naravno, zna da Milorad Dodik ima potporu Rusije, koja potpiruje njegovo protivljenje ulasku Bosne i Hercegovine u NATO i općenito podržava nacionalističke stranke i pokrete, posebno one u istočnoj Europi. Rusija je podržala pokušaj državnog udara u obližnjoj Crnoj Gori kako bi se spriječilo ulazak države u NATO, u čemu nisu uspjeli, ali su zato uz pomoć predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 2020. godine na vlast doveli protuzapadnu vladu. U međuvremenu američki izvori su potvrdili da su ruski obavještajci pomogli obuku Dodikovih paravojnih postrojbi.

Sve u svemu, Dodik nije mnogo napravio u Americi, jer je Donald Trump izgubio izbore, a predsjednik Biden odlično poznaje prilike na Zapadnom Balkanu i BiH. No, to ne znači da su Trumpovi desničari i američki nacionalisti u povlačenju. Ni govora. Oni su vrlo aktivni, osobito u saveznim državama gdje imaju potporu i gdje mijenjaju kompletnu izbornu infrastrukturu uz postavljanje ljudi i izbornih pravila koja će ići na ruku konzervativcima i Donaldu Trumpu.

Ni u jednom slučaju se ne smije potcijeniti snaga desničara, nacionalista i ksenofoba i u Americi i u Europi. Naravno, ni na zapadnom Balkanu gdje su nacionalizam i korupcija vodeći razlozi za porast mržnje među ljudima. Vlada predsjednika Bidena smatra sve tri vodeće stranke u Bosni i Hercegovini – SNSD, HDZ i SDA – nacionalističkim, desničarskim i korumpiranim.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.