Dijalog važan i pored razmimoilaženja - Balkan Times

Dijalog važan i pored razmimoilaženja

Njemačka kancelarka i ruski predsjednik razgovarali su u Moskvi o više tema, uključujući plinovod Sjeverni tok 2, koji bi trebao biti dovršen do kraja augusta.

Dijalog važan i pored razmimoilaženja – Sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i njemačke kancelarke Angele Merkel u petak pokazao je da između dvije svjetske sile postoje velike razlike u stavovima o brojnim pitanjima, izuzev bilateralne ekonomske saradnje, ali se slažu da je dijalog važan i pored brojnih razmimoilaženja.

Angela Merkel je obraćanje medijima u Moskvi počela ukazivanjem na slučaj Alekseja Navaljnog, rekavši da je iz njemačke perspektive neprihvatljivo njegovo zatvaranje.

Zatražila je od Rusije da opozicionog lidera pusti na slobodu, prenosi Tanjug.

Također je izrazila razočarenje što su tri njemačke nevladine organizacije stavljene na listu nepoželjnih nevladinih organizacija u Rusiji.
Odnos prema Afganistanu

Putin je rekao da je u fokusu vanjskopolitičkih razgovora bio Afganistan i poručio da treba prestati “neodgovorna politika vanjskog nametanja“.

Ukazao je da su talibani preuzeli kontrolu nad gotovo cijelom zemljom i da treba održati državu Afganistan.

“Treba prestati nametanje tuđe demokratije bez uzimanja u obzir tradicije, vjere i drugih specifičnosti te zemlje. Znamo odlično Afganistan i znamo kako zemlja živi te odlično znamo da nije moguće spolja nametnuti strukture“, kazao je Putin.

Rekao je da međunarodna zajednica mora pratiti situaciju i da je bitno da se ne dozvoli da teroristi dospiju u druge zemlje pod plaštom izbjeglica. Sastanak predsjednika

Angela Merkel je istakla da je frustrirajuća situacija da su se talibani vratili i kontroliraju zemlju, ali da je to realnost.

Naglasila je da je za Njemačku prioritet da izbavi ljude koji su 20 godina radili u Afganistanu za tu zemlju.
Različiti pogledi na Ukrajinu

Zamolila je Rusiju da u razgovorima s talibanima ukaže na važnost humanitarne saradnje i da ljudi koji su radili za Njemačku godinama dobiju priliku da napuste zemlju.

Istakla je da Njemačka nije željela nametnuti tuđi sistem u Afganistanu, ali da se moglo vidjeti da žene i djevojčice rado idu u školu i na posao.

Po pitanju Ukrajine Putin je najprije pohvalio Angelu Merkel za njene napore u rješavanju krize, podsećajući da je na njenu inicijativu uspostavljen Normandijski format.

Međutim, konstatirao je da do sada nije pošlo za rukom da se uspostavi mir.

Izrazio je zabrinutost zbog situacije na liniji razgraničenja, ukazujući da je od početka augusta bilo više od 1.000 slučajeva kršenja primirja.

Također je izrazio zabrinutost zbog niza zakona koje je Ukrajina usvojila, a koji su, kako je rekao, suprotni Sporazumu iz Minska.

“Rukovodstvo Ukrajine je odlučilo da ne želi mirno rješenje situacije“, tvrdi Putin.
Izbjeglice kao ‘hibridno oružje’

Rekao je da se nada da će Angela Merkel, koja poslije Moskve putuje u Kijev, utjecati na ukrajinske vlasti da poštuju preuzete obaveze.

Angela Merkel, međutim, konstatirajući da postoji stagnacija u Normadijskom formatu, ukazala je da i dalje stalno umiru ukrajinski vojnici na liniji razdvajanja.

Također je konstatirala da je aneksijom Krima prekršen teritorijalni integritet Ukrajine te najavila da će se do kraja svog mandata zalagati da se osigura ukrajinski suverenitet.

Kada je riječ o Bjelorusiji, Angela Merkel je osudila korištenje izbjeglica kao “hibridno oružje“.

Putin je ukazao da dvije zemlje imaju suprotan stav po pitanju Bjelorusije i da Moskva smatra da se problemi u toj zemlji moraju rješavati u okviru te države.

Putin i Angela Merkel su prenijeli da su razgovarali i o Iranu, Libiji i Siriji.

Kada je riječ o bilateralnoj saradnji, Putin je ukazao da je Njemačka prioritetni politički i ekonomski partner Rusije.
U Moskvi 16 puta u 16 godina Sastanak predsjednika

Kazao je da se raduje posjeti njemačke kancelarke, koja je suvereno 16 godina vodila svoju zemlju i s kojom je stalno bio u kontaktu.

I Angela Merkel je naglasila da je za 16 godina bila 16 puta u Moskvi te da je bitno, i pored suprotnih stavova, održati dijalog, jer razgovori nemaju alternativu.

Govoreći o projektu plinovoda Sjeverni tok 2, Angela Merkel je ukazala da se ne radi o bilateralnom njemačko-ruskom projektu, već projektu evropskog karaktera, u kojem učestvuju firme iz različitih država.

Kada je riječ o klimatskim promjenama, Angela Merkel je ukazala da su obje zemlje pogođene i izrazila uvjerenje da bi po tom pitanju sve zemlje trebale tijesno sarađivati.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.