Deseci novozaraženih u BiH, Srbiji i na Kosovu - Balkan Times

Deseci novozaraženih u BiH, Srbiji i na Kosovu

Deseci novozaraženih u BiH, Srbiji i na Kosovu – Kretanje građana na Kosovu od ponedjeljka je bez vremenskih ograničenja, a ukida se i sedmodnevna samoizolacija.

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopćio je da je na Kosovu zabilježeno još 36 novih slučajeva zaraze korona virusom, dok se osam pacijenata oporavilo.

U posljednja 24 sata testiran je 201 uzorak uzet sa Klinike za infektivne bolesti i sa terena, prenosi Anadolija.

Pozitivni slučajevi su slučajevi kontakta, 24 iz Vučitrna, šest iz Mitrovice i šest iz Kosova Polja.

Izliječeno je osam pacijenata, pa je do sada ukupan broj izliječenih 884.

Pregledi na graničnim prelazima

Od 8. februara do sada testirano je 16.378 osoba, a ukupno je bilo 1.194 zaraženih korona virusom, uz 30 smrtnih slučajeva.

Ministarstvo zdravstva Kosova od ponedjeljka nastavlja s ublažavanjem mjera, pa će kretanje građana biti bez ikakvih vremenskih ograničenja.

Od 8. juna se ukida i mjera sedmodnevne samoizolacije za osobe koje ulaze na teritoriju Kosova koje nemaju negativan test na korona virus.

Na graničnim prelazima će se vršiti ljekarski pregledi za sve osobe koje uđu na Kosovo, a bit će im uzeti i detaljni podaci.

Jedan smrtni slučaj u Srbiji

U Srbiji, korona virus ušao je u studentske domove u Beogradu, a epidemiologinja Studentske poliklinike Mila Paunić naglasila je da je situacija pod kontrolom.

Ona je rekla da je riječ o dvadesetak studenata i njihovih kontakata koji su u izolaciji, prenosi Tanjug.

U Srbiji su u posljednja 24 sata evidentirana 73 novooboljela.

Od posljednjeg izvještaja preminula je još jedna osoba, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 250.

Osam zaraženih u entitetu RS

U Bosni i Hercegovini, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu u posljednja 24 sata testirao je 94 uzorka.

Kako je prenijela Fena, potvrđeno je osam novih pozitivnih rezultata, i to šest u Tešnju, te po jedan u Sarajevu i Kiseljaku.

Kada je riječ o bh. entitetu Republika Srpska, u posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo RS-a i Univerzitetskom kliničkom centru RS-a izvršeno je testiranje 245 laboratorijskih uzorka, a virus je potvrđen kod osam osoba.

Prema mjestu prebivališta, po dvije osobe su iz Banje Luke, Kotor Varoša i Doboja i po jedna osoba iz Novog Grada i Modriče.

„Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.524 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 117 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona“, saopšteno je iz Instituta.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u toj zemlji je korona virusom aktivno zaražena 521 osoba.

Kako tvrde, do sada u BiH od COVID-a 19 oboljelo 2.704 ljudi, od kojih je 160 preminulo.

Troje umrlih u Sjevernoj Makedoniji

Oporavile su se 2.023 osobe.

Na koronavirus testirano je 71.820 građana.

Ministarstvo zdravstva Sjeverne Makedonije objavilo je da je registrovano 127 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Ukupni broj obiljelih je 3.152.

Tri osobe su preminule, a od početka epidemije ukupno 156.

Stožer Civilne zaštite Hrvatske objavio je da u toj zemlji u posljednja 24 sata nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze, kao niti nove žrtve bolesti COVID-19.

Bez novooboljelih u Hrvatskoj

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je da u posljednja 24 sata u Hrvatskoh nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze korona virusom, a da su tri nove osobe ozdravile od te zaraze.

“Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je nula, čime je ukupan broj oboljelih od korona virusa 2.247”, navodi se u sapćenju.

Iz Nacionalnog stožera dodaju da je do sada testirano 68.866 osoba, od čega njih 126 u posljednja 24 sata, prenosi Hina.

Nema novih preminulih, pa su od te zaraze u Hrvatskoj dosad umrle 104 osobe.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.