Deseci građana iz regije čekaju evakuaciju iz Afganistana - Balkan Times

Deseci građana iz regije čekaju evakuaciju iz Afganistana

Evakuisana su 22 državljana Hrvatske, dok ostali čekaju letove za odlazak iz Kabula.

Deseci građana iz regije čekaju evakuaciju iz Afganistana – Nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Afganistana, deseci građana iz naše regije čekaju evakuaciju iz te zemlje.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je kako su iz Afganistana do sada evakuirana 22 hrvatska državljanina, dok ih je u Kabulu ostalo još četvero koji će biti evakuirani u sljedećih nekoliko dana.

“Imamo do sada 22 evakuirana hrvatska državljanina u posljednjih 48 sati uključujući i 13 nedavno čekiranih za let u Dubai. Sedmero naših državljana danas je sretno stiglo u Katar, odakle im naše veleposlanstvo u Dohi pomaže pri povratku kućama, a trenutno je još 13 osoba na letu za Dubai”, rekao je ministar, prenijela je Anadolija.

U Kabulu su ostala još četiri hrvatskih državljana i oni su svi na sigurnom u blizini aerodroma, izjavio je ministar.

Ministar je istaknuo kako se prati i koordinira odlazak i ostalih hrvatskih državljana koji se očekuju tokom današnjeg ili sljedećeg dana.

Radi se na evakuaciji
Kada je riječ o ostalim zemljama regije, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas je po nalogu ministrice Bisere Turković formiralo Krizni štab koji će nastaviti voditi aktivnosti na evakuaciji i pomoći bh. državljanima koji se nalaze u Afganistanu.

Prema posljednjim informacijama, najmanje devet bh. državljana se nalazi u Afganistanu, a na osnovu prijava ambasadi i Ministarstvu vanjskih poslova BiH na otvorenim kanalima komunikacije.

Krizni štab u saradnji sa Ambasadom BiH u Pakistanu već poduzima intenzivne aktivnosti kako bi se pronašle i razmotrile sve moguće opcije za evakuaciju u saradnji sa vlastima Pakistana, SAD-a, Velike Britanije, Norveške, Njemačke i drugih država, a za čije su kompanije radili bh. državljani, navedeno je.

Siniša Pavić, otpravnik poslova ambasade Srbije u Indiji, koja je na nerezidencijalnoj osnovi nadležna i za Afganistan, izjavio je da je troje državljana Srbije u Afganistanu dobro i da se radi na njihovoj evakuaciji, ali da niko ne može da kaže kada će letovi biti mogući.

“U permanentnom smo kontaktu sa troje naših državljana koje imamo evidentirane kao lica o čijoj evakuaciji vodimo akciju i računa. Oni su pre svega zdravi”, rekao je Pavić za Tanjug.

U Afganistanu 75 Makedonaca
Prema bilateralnom sporazumu, ambasada Srbije pruža i konzularnu zaštitu crnogorskim državljanima, a prema Pavićevim riječima, do sada nije bilo informacija da se neko od državljana Crne Gore nalazi u Afganistanu i da je zainteresovan za evakuaciju.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije javlja da je 75 njihovih državljana u Afganistanu smješteno na sigurno do evakuacije. Let za Dohu danas čeka prvih 25.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Kosova kažu da su u direktnom kontaktu sa tri osobe koje su u Afganistanu i da one nisu ugrožene.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.