Dan Kudsa - izražavanje solidarnosti s Palestincima - Balkan Times

Dan Kudsa – izražavanje solidarnosti s Palestincima

Posljednjeg petka u mjesecu Ramazanu obilježava se Svjetski dan Kudsa, na inicijativu rahmetli Imama Homeinija. Danas se širom svijeta održavaju protesti i mimohodi na kojima se izražava solidarnost s Palestincima.

Dan Kudsa – izražavanje solidarnosti s Palestincima – Posljednjeg petka u mjesecu Ramazanu obilježava se Svjetski dan Kudsa, na inicijativu rahmetli Imama Homeinija. Danas se širom svijeta održavaju protesti i mimohodi na kojima se izražava solidarnost s Palestincima.

Okupljanja povodom Dana Kudsa započela su jutros u Iranu i drugim zemljama svijeta, a učesnici iz različitih sfera života danas pokazuju solidarnost s potlačenim i otpornim narodom Palestine.

S obzirom na poboljšanje epidemiološke situacije, većina skupova održava se uživo, na ulicama i trgovima.

Skupovi u Iranu započeli su u 10 sati po lokalnom vremenu u Teheranu i još 900 drugih gradova i sela širom zemlje.

U međuvremenu, izraelske snage su u petak ujutro brutalno napale muslimane postače u džamiji Al-Aksa.

Nakon ovog brutalnog napada, cionističke milicije su napale i tukle Palestince.

Prema izvještaju, palestinsko ministarstvo zdravlja objavilo je da je vojska cionističkog režima upotrijebila plastične metke protiv prisutnih u džamiji Al-Aksa, usljed čega je 45 Palestinaca teško povrijeđeno.

Skupovi i protesti podrške Palestincima održani su i u Bahreinu, Iraku, Libanonu, Nigeriji i brojnim drugim zemljama. Očekuje se da će veliki broj skupova biti održan tokom današnjeg dana.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.