Dan Kudsa i buđenje islamskog svijeta - Balkan Times

Dan Kudsa i buđenje islamskog svijeta

Jasno su vidljivi znakovi povlačenja uzurpatora Izraela i njegove slabosti i uništenja, a očit je i uvod u poraz cionističkog entiteta. Ustanak i buđenje muslimanskih naroda u regiji, urušavanje ekonomske situacije na Zapadu i pokret Okupiraj Wall Street, štrajkovi i protesti na okupiranim teritorijima učinili su da Dan Kudsa postane sve važnijim.

Dan Kudsa i buđenje islamskog svijeta – Cionistički kršćani vjeruju da je Isus Krist (a.s.) sklopio savez da se vrati u Kuds (Jeruzalem), sveti grad vjernika Svete knjige, kako bi, sjedeći na Davidovu prijestolju u Jeruzalemu pravedno i u miru vladao svijetom.

Hafiz Hisamoic 

Kršćanski cionizam u historijskom i najširem smislu podrazumijeva potporu raznih kršćanskih denominacija ideji jevrejske države. Korijeni ovog pokreta nikli su u Ujedinjenom Kraljevstvu 19. vijeka među britanskim puritancima, iako je izvorni cionizam bio sekularne naravi kao i brojni drugi nacionalistički pokreti. U ovo doba cionistička ideologija imala je više pristaša među kršćanima nego Jevrejima.

Početkom 20. vijeka kršćanski cionizam postaje rasprostranjen kod dispenzacionalističkog pokreta u Sjedinjenim Američkim Državama, mahom kod evangeličkih fundamentalista, a novu dimenziju dobio je nakon stvaranja Izraela 1948. i osobito Šestodnevnog rata 1967. kada se počinje manifestirati u obliku bezuvjetne podrške politici Izraela. Prema radikalnim protestantskim shvaćanjima, stvaranje Izraela predstavlja ostvarenje biblijskog proročanstva i uvod je u Isusov drugi dolazak.

Da bi proveli svoje uvjerenje u povratak Isusa Krista (a.s.) i suverenitet nad budućim svijetom, oni vjeruju da bi sljedbenici Biblije trebali srušiti dvije muslimanske džamije, Al-Aksu i Kupolu na stijeni, u Bejt-ul-Mukadesu, te umjesto njih izgraditi svetište ili Salomonov hram.

Na temelju tih uvjerenja, cionisti provode najgore zločine u Palestini već više od pola stoljeća, stravične zločine koji su zasjenili najžešće zločince u historiji.

Zbog potrebe da se spase Kuds i Palestina, imam Homeini (r.a) posljednji je petak mubarek mjeseca ramazana, koji je jedan od posebnih dana mjeseca ramazana i blizu Lejlet-ul-Kadra, imenovao kao Dan Kudsa. On je opisao ovaj dan kao dan islama, dan Časnog Poslanika (s.a.v.s), dan oživljavanja islama i islamskih zakona, dan opće islamske mobilizacije, priliku za ujedinjeni ustanak naroda protiv korumpiranih i dan sučeljavanja potlačenih s arogantnima.

Danas Palestina, Kuds, prva kibla muslimana i Pojas Gaze gore i plivaju u krvi koju su prolili cionisti, dok slobodne i časne ljude preplavljuje velika tuga.

Oni iščekuju ključnu akciju muslimana kako bi se riješili  cionista.

Globalna mreža cionizma, i jevrejska i kršćanska, koju predvode Sjedinjene Države, kako bi učvrstila svoju dominaciju nad islamskim svijetom, ostavila je otvorene ruke zločinačkoj izraelskoj vladi da ubija nevini palestinski narod, tako da treba kazati: Pitanje Kudsa i Palestine najgorče je poglavlje u knjizi savremene historije svijeta.

Danas je pomoć palestinskom narodu humana i islamska dužnost.

Humanost zahtijeva da pomažemo ljudskim bićima, a s nacionalnog i rodoljubnog gledišta također pomoć palestinskom narodu je neophodnost.

Jer, ako ne spriječimo agresiju svjetske mreže cionizma, koju predvode Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Izrael, mogli bismo upasti u zamku njihovog neokolonijalizma, kao što ga vidimo u Afganistanu, Iraku i Palestini.

Jasno su vidljivi znakovi povlačenja uzurpatora Izraela i njegove slabosti i uništenja, a očit je i uvod u poraz cionističkog entiteta.

Ustanak i buđenje muslimanskih naroda u regiji, urušavanje ekonomske situacije na Zapadu i pokret Okupiraj Wall Street, štrajkovi i protesti na okupiranim teritorijima učinili su da Dan Kudsa postane sve važnijim.

Najnovija dešavanja obećavaju novi Bliski istok, a to je islamski Bliski istok. Bliski istok u kojem neće biti imena cionističkog režima.

Anticionistička i antiamerička orijentacija u revolucijama arapskih zemalja i zemalja sjeverne Afrike pokazuje koliko je proglašenje Dana Kudsa bilo strateško u političkoj kulturi islamskog svijeta. Strategija imama Homeinija o Kudsu nije dopuštala Zapadu, Sjedinjenim Državama i Izraelu da pitanje Kudsa i Palestine prikažu nevažnim pitanjem i u najgorem slučaju arapsko-izraelskim sukobom, te da izvrše svoje zlokobne planove.

Imam Homeini je svojom inicijativom pokazao da je pitanje Kudsa i Palestine islamsko pitanje i vezano za čitav islamski svijet.

Na toj osnovi, danas narodi arapskih zemalja i sjeverne Afrike, te drugih dijelova islamskog svijeta uzvikuju parole protiv Izraela, te su uzrokovali paniku i izgubljenost uzurpatorskog i lažnog izraelskog režima, cionista i Sjedinjenih Država.

Važna činjenica za muslimane danas je da mi muslimani poštujemo postignuća Svjetskog dana Kudsa u smjeru muslimanskog jedinstva i budemo oprezni naspram cionističke zavjere koja ima za cilj izazivanje šiitsko-sunitskog rata.

Ekskluzivno BalkanTimes

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.