Covid-19 otkrio velike zdravstvene nejednakosti širom Evropske unije -

Covid-19 otkrio velike zdravstvene nejednakosti širom Evropske unije

Šanse za preživljavanje onih koji su teško pogođeni teškim oblikom zaraze koronavirusa razlikuju se širom Evropske unije.

Covid-19 otkrio velike zdravstvene nejednakosti širom Evropske unije – Zastupnici u Evropskoj uniji ističu da je pandemija koronavirusa naglasila smrtonosne zdravstvene nejednakosti unutar evropskog bloka.

To kako se Evropska unija nosi s krizom bila je tema kritika i debate u Evropskom parlamentu.

Kao neke od najvećih grešaka i neuspjeha naveden je haos koji se dogodio u Italiji prije 13 mjeseca na samom početku pandemije, i sadašnja strategija na osnovu koje Evropska unija distribuiše vakcinu protiv koronavirusa, a koja se često naziva fijaskom.

Talijanski zastupnik Piernicola Pedicini rekao je da se građani pitaju zašto u EU nema kineske, ruske ili kubanske vakcine.

„Možda zato što je Evropska unija odlučila da joj bude važnije održavanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama umjesto spašavanja hiljada života“ – istakao je.

Irski zastupnik Sean Kelly ukazao je na neadekvatnu medicinsku opremu i nejednakosti u pristupu medicinskoj njezi.

Rumunski predstavnik Cristian Silviu Busoi kazao je da se nejednakosti produbljuju i dalje, ne samo širom Evropske unije, već i među različitim društvenim grupama unutar zemalja.

Upravo zato, neki analitičati tvrde da je doba pandemije postalo plodno tlo za ubrzano jačanje desničarskog populizma i rasizma u Evropskoj uniji.

Visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da se takozvani Covid pasoši ne bi trebali koristiti za međunarodna putovanja zbog brojnih zabrinutosti, uključujući etičke razloge jer vakcine protiv koronavirusa nisu lako dostupne na globalnom nivou.

Na brifingu za novinare u ponedjeljak, čelnik WHO-a za hitne slučajeve dr. Michael Ryan rekao je da postoje “stvarna praktična i etička razmatranja” za zemlje koje razmatraju upotrebe certifikata o vakcinama kao uslova za putovanje, dodajući da zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija za sada to ne preporučuje, javlja AP.

– Vakcinacija jednostavno nije dostupna širom svijeta i nije dostupna na pravičnoj osnovi – rekao je Ryan. WHO je ranije primijetio da je još nepoznato koliko traje imunitet od brojnih licenciranih COVID-19 vakcina i da se podaci još uvijek prikupljaju.

Ryan je također primijetio da bi strategija mogla biti nepravedna prema ljudima koji se iz određenih razloga ne mogu vakcinisati i da bi zahtijevanje Covid pasoša moglo omogućiti da se “nepravda i nepravednost dodatno uvrste u sistem”.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.