Brutalnost uskraćivanja vode Palestincima na brdima Južnog Hebrona - Balkan Times

Brutalnost uskraćivanja vode Palestincima na brdima Južnog Hebrona

Posljednjih 15 godina svjedočio sam kako je izraelska vojska onemogućila palestinskim zajednicama pristup vodi, kako bi ih protjerala i zauzela njihovu zemlju.

Brutalnost uskraćivanja vode Palestincima na brdima Južnog Hebrona – Posljednjih 15 godina svjedočio sam kako je izraelska vojska onemogućila palestinskim zajednicama pristup vodi, kako bi ih protjerala i zauzela njihovu zemlju.

Abu Hani i njegova obitelj žive samo dva kilometra od izraelskog naselja Avigayil na okupiranim brdima South Hebron. No, za razliku od stanovnika Avigayila, koji su povezani s izraelskom nacionalnom vodovodnom mrežom, Abu Hani i njegovoj djeci to je zabranjeno. Ne samo da ne dobivaju kap od Mekorota, izraelskog nacionalnog vodovoda, nego im izraelske vlasti također zabranjuju održavanje cisterni za skladištenje kišnice, kao što su činile sve dok Izrael nije preuzeo to područje.

Abu Hani je, kao i mnogi drugi palestinski hranitelji na brdima Južni Hebron, prisiljen putovati na velike udaljenosti i plaćati pretjerane cijene kako bi napunio zahrđali spremnik koji će njegovoj obitelji osigurati vodu.

On nije jedini. Prema grupi za ljudska prava B’Tselem, Palestinci na brdima Južni Hebron kupuju vodu transportiranu kamionima koji obično dolaze iz obližnjeg palestinskog grada Yatta, često plaćajući više od četiri puta cijene vode za stambenu upotrebu u Izraelu. Ove visoke cijene znače da Palestinci mogu potrošiti čak trećinu svog mjesečnog prihoda na vodu. Za razliku od toga s Izraelom, gdje prosječna obitelj troši samo 1,3 posto svog mjesečnog prihoda na vodu.

Nedostatak lokalne vodne infrastrukture za Palestince znači da prosječna dnevna potrošnja vode po stanovniku među stanovnicima Palestinske Zapadne obale iznosi 28 litara po stanovniku dnevno, dok je potrošnja u izraelskim naseljima na brdima Južni Hebron 211 litara po stanovniku dnevno. Ova razina potrošnje slična je onoj u područjima humanitarne krize diljem svijeta, poput Darfura, prema B’Tselemu. Hebrona

Uskraćivanje vode Palestincima na brdima Južni Hebron jedna je od mnogih brutalnih metoda za protjerivanje lokalnog stanovništva kako bi se uzela njegova zemlja i predala židovskim doseljenicima.

Ta se brutalnost, naravno, ne može provesti bez prisutnosti okupatorske vojske. Svjedočio sam tome prošlog tjedna kada je 50 izraelskih aktivista, uključujući članove Knesset Mossi Raz (Meretz) i Ofer Cassif (Zajednička lista), pratilo Abu Hanija i njegovu cisternu s vodom iz sela A-Tuwani do zajednice Al-Mugafara, gdje živi.

Dok smo hodali glavnom cestom, vojna kola hitne pomoći odjednom su prošla pored nas. Ljubazno smo raščistili put, ali dok je prolazilo pored nas, vozilo hitne pomoći su se zaustavila, blokirala cestu i izišla grupa naoružanih vojnika. U roku od nekoliko minuta stiglo je još vojnih džipova.

Vojnici su nas napali, bacili suzavac i pokušali nas spriječiti u isporuci vode. Jednog od prosvjednika nasilno je bacio na tlo, a ranio ga je izraelski časnik. Još jedan demonstrant oboren je na tlo, nakon čega mu je jedan vojnik kleknuo na vrat. Šest demonstranata uhićeno je i zadržano sedam sati.

Kao aktivist u okupiranoj dolini Jordana posljednjih 15 godina svakodnevno sam svjedočio ovoj nepravdi. Tisuće Palestinaca u tom području nemaju pristup vodi na temperaturama koje ljeti mogu nateći i do 40 stupnjeva Celzijusa (104 stupnja Fahrenheita). Palestinske obitelji moraju svaka tri dana putovati zonama aktivne vatre IDF-a (koje se prostiru na više od 46 posto doline Jordana) kako bi donijele vodu u zahrđalim spremnicima po cijeni od 1700 NIS (530 USD) mjesečno.

Često će vojska zaplijeniti ili uništiti kontejnere, ostavljajući cijele obitelji bez kapi vode na duži period, kao što su to činile u zaseoku Khirbet Humsa ili Ras a-Tin u jeku vrhunaca ljetnih vrućina. Drugi put, ako Palestinci odluče kupiti njihovu vodu od Palestinskih vlasti, vojska će im uništiti vodovodne cijevi.

I sami doseljenici također imaju aktivnu ulogu u vodenim sabotažama. U posljednje dvije godine blokirali su dva izvora na tom području, blokirajući pristup lokalnim palestinskim pastirima da zalijevaju svoja stada.

Mnogi Palestinci u dolini Jordana koji ovise o poljoprivredi instaliraju improvizirane vodovodne cijevi i neovisno se povezuju s nacionalnom vodovodnom mrežom. Međutim, bez građevinske dozvole, to se smatra “nezakonitim” i znači da izraelske vlasti mogu srušiti te cijevi u bilo kojem trenutku. Civilna uprava – koja vodi svakodnevne poslove milijuna Palestinaca pod okupacijom – odbija više od 98 posto palestinskih zahtjeva za građevinske dozvole u području C, gdje se nalaze i dolina Jordana i brda Južnog Hebrona, a redovito nose od rušenja zbog takozvanih kršenja planiranja i izgradnje.

Voda je dana većina židovskih Izraelaca, bez obzira s koje strane Zelene linije žive. Palestinci u dolini Jordana i na brdima Južnog Hebrona moraju se svakodnevno boriti da osiguraju svaku kap vode za sebe i svoje obitelji. Izraelske vlasti su 54 godine, kroz sve brutalniju vojsku, lišavale Palestinca koji žive pod okupacijom prava u sklopu svojih napora da protjeraju domaće, civilno stanovništvo sa svoje zemlje, jednostavno zato što nisu s prave etničke ili vjerska skupina. Ovo je aparthejd u najgorem slučaju.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.