Broj slučajeva novog korona virusa u svijetu premašio 13 - Balkan Times

Broj slučajeva novog korona virusa u svijetu premašio 13 miliona

Broj slučajeva novog korona virusa u svijetu premašio 13 miliona – Trebalo je pet dana da s 12 miliona slučajeva zaraze korona virusom, zabilježenih 8. jula, skoči na 13 miliona.

Broj zaraženih novim korona virusom u svijetu premašio je 13 miliona, pokazuje Reutersov izračun, obilježivši još jednu prekretnicu u širenju bolesti koja je odnijela više od pola miliona života u sedam mjeseci.

Prvi slučaj prijavljen je početkom januara u Kini i trebalo je tri mjeseca da broj slučajeva naraste na milion. Sada je trebalo samo pet dana da s 12 miliona slučajeva, zabilježenih 8. jula, skoči na 13 miliona, prenosi Hina.

Broj slučajeva je otprilike trostruko veći od teških oboljenja od gripe koja se godišnje bilježe, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Više od 568.500 smrtnih slučajeva povezuje se s novim korona virusom, što je u istom rasponu kao i godišnji broj smrti od gripe u svijetu.

Prva smrt prijavljena je u Wuhanu u Kini 10. januara prije nego što se zaraza proširila na Evropu a potom na SAD.

Mnoge teško pogođene zemlje ublažavaju restriktivne mjere nametnute u svrhu usporavanja širenja COVID-a 19. Druga mjesta, poput australskog grada Melbourna, uvode drugi krug izolacije.

Ubrzavanje bolesti

Reutersov izračun, koji se temelji na vladinim izvještajima, pokazuje da bolest najviše ubrzava u Latinskoj Americi.

U Sjevernoj i Južnoj Americi zabilježeno je više od polovine svjetskih infekcija i polovina smrtnih slučajeva.

SAD je zabilježio dnevni globalni rekord od 69.070 novih infekcija 10. jula. U Brazilu je 1,86 miliona ljudi pozitivno na virus, a više od 72.000 je umrlo od posljedica COVID-a 19.

Indija, zemlja s trećim najvećim brojem zaraženih, svakodnevno se bori u prosjeku s 23.000 novih slučajeva od početka jula.

U zemljama s ograničenim kapacitetom testiranja broj slučajeva odražava samo dio ukupnih infekcija.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je izvijestila ranije o još jednom rekordnom porastu broja potvrđenih slučajeva koronavirusa u periodu od 24 sata, jer ih je širom svijeta registrovano više od 230.000, prenosi Anadolija.

Vrh liste

Iz WHO-a su u nedjelju saopštili da su Sjedinjene Američke Države ponovno na vrhu liste zemalja s evidentiranih više od 66.000 slučajeva u jednom danu.

Trend potvrđenih slučajeva COVID-19 i dalje raste, s tri najveća broja novozaraženih u posljednja tri dana.

Prethodni rekord bio je u petak s više od 228.000 novih slučajeva zaraze korona virusom širom svijeta u periodu od 24 sata.

WHO je 11. marta zbog širenja korona virusa proglasila globalnu pandemiju. Također, WHO je uz Evropu epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio Sjedinjene Američke Države, a potom i Južnu Ameriku.

Pandemija korona virusa može se pogoršati ako se sve nacije ne budu pridržavale osnovnih zdravstvenih mjera opreza, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Dozvolite da budem otvoren: previše zemalja je krenulo u pogrešnom pravcu, virus ostaje javni neprijatelj broj jedan”, izjavio je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtualnom brifingu u sjedištu WHO-a u Ženevi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Ako se ne prate osnovne mjere, jedini način na koji će se odvijati pandemija je da će biti sve gore. Ali, ne mora biti tako”, rekao je on.

“Neće biti povratka na staru normalu u doglednoj budućnosti… Ima mnogo toga o čemu treba brinuti”, dodao je.

‘Možemo kontrolati virus’

Ali, postoji mapa puta do situacije u kojoj možemo kontrolirati virus i nastaviti sa svojim životima, kazao je Tedros.

Međutim, bit će potrebno fokusirati se na smanjenje prenosa, osnaženu zajednicu i jako državno liderstvo, dodao je on.

“To se može učiniti, to se mora učiniti”, naglasio je generalni direktor WHO-a.

“Već sam to rekao i nastavit ću govoriti. Bez obzira na to gdje se zemlja nalazi na krivulji epidemije, nikada nije kasno da se preduzmu odlučne akcije”, zaključio je Tedros.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.