Britanski elitni specijalci se vratili u Ukrajinu gdje treniraju vojnike - Balkan Times

Britanski elitni specijalci se vratili u Ukrajinu gdje treniraju vojnike

Pripadnici SAS jedinice britanske vojske, koja se smatra za jednu od najelitnijih jedinica, prvi put od početka rata treniraju ukrajinsku vojsku na teritoriji Ukrajine, potvrdili su ukrajinski zapovjednici za The Times.

Britanski elitni specijalci se vratili u Ukrajinu gdje treniraju vojnike – Pripadnici SAS jedinice britanske vojske, koja se smatra za jednu od najelitnijih jedinica, prvi put od početka rata treniraju ukrajinsku vojsku na teritoriji Ukrajine, potvrdili su ukrajinski zapovjednici za The Times.

Oficiri iz dva bataljona, smještena u blizini Kijeva, rekli su da prolaze kroz vojni trening koji vode britanske specijalne snage.

Kapetan Yuriy Myronenko čiji je bataljon smješten u Obolonu na sjevernim prilazima Kijevu kaže da su vojni instruktori došli kako bi ih obučili u upotrebi NLAW sistema (britansko antitenkovsko oružje) koji je u Ukrajinu dopremljen u februaru.

Komandant ukrajinskih specijalnih snaga koji koristi nadimak Skiff je rekao kako je 112. bataljon prošao trening prošle sedmice. Ove tvrdnje je potvrdio i viši zapovjednik kodnog imena Bear, koji kaže da su ih britanski specijalci pozvali da ih posjete kada se rat završi.

Britanski vojni instruktori su poslani u Ukrajinu prvi put nakon invazije Krima. U februaru su se povukli kako bi se izbjegao mogući direktni sukob sa ruskim snagama i mogućnost da NATO bude uvučen u rat.

Sjedinjene Američke Države su objavile da šalju pomoć u oružju za Ukrajinu vrijednu 800 miliona dolara i da će pomoć prvi put uključiti artiljeriju te da će se nastaviti provođenje treninga. Pentagon je eksplicitno naglasio da trening neće biti provođen na ukrajinskoj teritoriji.

Moskva je poslala u Washington pismo u kojem zahtijeva da SAD prestanu naoružavati Ukrajinu.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.