Britanska ministrica Wendy Morton odala počast žrtvama genocida u Srebrenici - Balkan Times

Britanska ministrica Wendy Morton odala počast žrtvama genocida u Srebrenici

Nastavljamo pružati podršku regionu u prevazilaženju nasljeđa prošlih sukoba kako bi podržali dugotrajnu stabilnost i svijetlu budućnost za generacije koje dolaze. Da bi ovo postigli, moramo nastaviti štititi istinu i suprotstavljati...

Britanska ministrica Wendy Morton odala počast žrtvama genocida u Srebrenici – Ministrica za Evropu pri Ministarstvu za vanjske poslove, razvoj i komonvelt Ujedinjenog Kraljevstva, Wendy Morton je sa britanskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Mattom Fieldom posjetila Memorijalni centar Srebrenica i odala počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Ministrica je obišla Memorijalni centar Srebrenica, te pogledala izložbu “Srebrenica: Naša priča”, prikaz sveobuhvatnog istraživanja, intervjua i pregleda usmene historije – sjećanja na opsadu i genocid u Srebrenici, nastalu u sklopu projekta “Istina, dijalog, budućnost”.

Ovaj projekat, koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, ima za cilj ojačati kapacitete Memorijalnog centra Srebrenica putem obuke njegovog osoblja, organiziranjem izložbi, istraživanjem i povezivanjem. Zahvaljujući ovoj podršci, Memorijalni centar razviće se u regionalni centar za istraživanje genocida, ratnih zločina i tranzicione pravde, te će biti osposobljen za adekvatno čuvanje dokumenata i predmeta koji su pripadali žrtvama.

Do sada je u sklopu projekta prikazana izložba “Srebrenica: Naša priča” koja donosi lična svjedočenja 20 preživjelih genocida u Srebrenici, predstavljen drugi Izvještaj o negiranju genocida za 2020-2021. godinu, te oformljena Liderska inicijativa za Srebrenicu koja je već okupila 26 svjetskih lidera u cilju suprotstavljanja negiranju genocida na svjetskom nivou.

“Ujedinjeno Kraljevstvo snažno podržava napore za uspostavljanje pravde za sve one koji su ubijeni, njihove porodice i preživjele čiji životi su okrutno i nepovratno izmijenjeni. Nastavljamo pružati podršku regionu u prevazilaženju nasljeđa prošlih sukoba kako bi podržali dugotrajnu stabilnost i svijetlu budućnost za generacije koje dolaze. Da bi ovo postigli, moramo nastaviti štititi istinu i suprotstavljati se svim pokušajima negiranja genocida koji se dogodio u Srebrenici”, navela je Morton tokom posjete.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.