Boltonova knjiga mogla bi zatresti Ameriku: Otkrivanje tajni - Balkan Times

Boltonova knjiga mogla bi zatresti Ameriku: Otkrivanje tajni i Trumpovih odluka

Boltonova knjiga mogla bi zatresti Ameriku: Otkrivanje tajni i Trumpovih odluka – Savezni sud u SAD-u odobrio je objavljivanje knjige bivšeg američkog savjetnika za sigurnost Johna Boltona uprkos pokušaju administracije Donalda Trumpa da to blokira zbog zabrinutosti da bi povjerljive informacije mogle biti dostupne javnosti.

CNN piše da je Odluka okružnog sudije Roycea Lambertha napisana na 10 stranica gdje je navedeno da argumenti Ministarstva pravde nisu bili dovoljni da se zabrani objava knjige.

Knjiga bi se u knjižarama trebala naći u utorak, ali već je posjeduju medijske kuće i postoji mogućnost da bi se ona mogla umnožavati internetom.

Ministarstvo pravde je istaklo kako je izdavač Boltonove knjige Simon & Schuster već distribuirao 200.000 kopija širom SAD-a i još stotine u Velikoj Britaniji, Australiji i Indiji.

“Bolton se kocka s nacionalnom sigurnošću SAD-a. Na taj način šteti svojoj domovini, a i sam bi mogao prekršajno i kazneno odgovarati. Iako jednostrano Boltonovo ponašanje potiče zabrinutost kada je upravo riječ o nacionalnoj sigurnosti, vlada nije utvrdila da je zabrana objave knjige prikladan potez”, navedeno je u presudi.

Trumpova administracija je zatražila privremenu zabranu izdavanja i objavljivanja knjige naziva “U prostoriji u kojoj se to dogodilo: Memoari Bijele kuće” (The Room Where It Happened: A White House Memoir), uz objašnjenje da sadrži tajne podatke i predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Ipak, ova presuda znači da će u izbornoj godini biti objavljeni memoari u kojima Bolton pruža ne baš pozitivnu sliku Trumpovog vođenja vanjske politike tokom burnih godinu i po, koliko je proveo na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost.Danima su se sukobi vodili na relaciji Bolton i Trump i oni su dodatno eskalirali u utorak nakon što je Trumpova administracija na sudu pokušala oduzeti zaradu za knjigu i zaustaviti njenu objavu tvrdeći u optužbi da je prekršio ugovor o povjerljivosti informacija i da je na taj način rizikovao nacionalnu sigurnost.

Trump je u četvrtak kritikovao svog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, optuživši ga da je u svojoj knjizi koja je izavala burne reakcije u SAD-u iznio laži.

“Boltonova knjiga, koja dobija užasne recenzije, predstavlja kompilaciju laži i izmišljenih priča, s ciljem da ja izgledam loše. Mnoge smiješne stvari koje mi pripisuje nikada nisu izrečene i riječ je o čistoj fikciji. Samo mi se pokušava osvetiti što sam ga šutnuo kao ‘bolesno štene’”, napisao je na svom Twitter profilu.

Trump se nedugo nakon objavljene odluke Saveznog suda ponovo oglasio na Twitteru i opet optužio Boltona za puštanje u javnost tajnih podataka.“Za to mora platiti vrlo visoku cijenu, kao što su morali i drugi prije njega. To se više nikada ne smije ponoviti”, napisao je Trump.

Između ostalog, knjiga je privukla pažnju javnosti i zbog načina na koji je Bolton prikazao Trumpa i njegove političke odluke i poteze.Bolton u njoj tvrdi da je Trump prošle godine pitao kineskog predsjednika Xi Jinpinga da mu pomogne da pobijedi na ovogodišnjim izborima.Iznio je i podatke o tome na koji je način Trump rješavao pitanja Kine, Ukrajine, Sjeverne Koreje, Rusije, Irana te o njegovom odnosu s Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, navela je to izdavačka knjiga Simon & Schuster.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.