Blizu 3.500 Palestinaca ubijeno tokom vladavine Netanyahua s kojim su

Blizu 3.500 Palestinaca ubijeno tokom vladavine Netanyahua s kojim su se UAE i Bahrein pomirili

Tokom Netanyahuove vlasti životi Palestinaca pretvorili su se u košmare i krvoprolića koja i dalje traju

Blizu 3.500 Palestinaca ubijeno tokom vladavine Netanyahua s kojim su se UAE i Bahrein pomirili- Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina su potpisale sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom premijera Benjamina Netanyahua u čijem mandatu su izraelske snage ubile blizu 3.500 i ranile hiljade Palestinaca, uključujući i veliki broj žena i djece, javlja Anadolu Agency (AA).

MUSTAFA DEVECI 

Netanyahu je poznat po radikalnim desničarskim stavovima i slovi za glavnog arhitektu napada i pritisaka koje Izrael vrši prema Palestini, a u periodu njegove vladavine izraelske snage su izvele dva velika krvava napada na blokiranu Gazu.

Vladu Izraela Netanyahu vodi od 2009. godine, a taj period je za Palestince bio period velikih krvoprolića i košmara.

Prema podacima izraelske organizacije za zaštitu ljudskih prava “B'Tselem”, u periodu Netanyahuove vladavine izraelske snage su na okupiranoj Zapadnoj obali i u blokiranoj Gazi ubile blizu 3.500 Palestinaca. Među ubijenim palestincima je 799 djece i 342 žene.

– Netanyahu je naredio dva velika napada na Gazu –

Najveću cijenu Netanyahuove vladavine u Izraelu platili su Palestinci u blokiranoj enklavi Gazi.

On je 2012. godine izdao naredbu izraelskim snagama za izvođenje operacije “Stup od oblaka“, a dvije godine kasnije i izvođenje operacije “Čvrsta stijena“.

Bili su to napadi u kojima je infrastruktura u Gazi u velikoj mjeri uništena i to se smatraju nekim od najvećih izraelskih napada u toj regiji.

U napadu “Stup od oblaka“ izraelske snage su ubile 167 Palestinaca.

– Neka od najvećih krvoprolića u 2014. godini –

Izraelske snage su 8. jula 2014. godine pokrenule brutalne napade na Gazu i to uz odobrenje premijera Netanyahua.

U izvještaju Ujedinjenih nacija se navodi kako je izraelske vojska tokom tih 50-dnevnih napada na Gazu izvela 6.000 zračnih i skoro 50.000 artiljerijskih napada.

U tim napadima ubijen je 2.251 Palestinac, uključujući i 551 dijete i 299 žena. Ranjeno je više od 11.000 osoba, a više od 1.500 palestinskih mališana je ostalo bez roditelja.

Palestinske vlasti su u izvještajima navele da je u tim izraelskim napadima u potpunosti uništeno 3.329, a u većoj mjeri oštećeno 23.445 objekata. Bez krova nad glavom ostalo je 65.000 Palestinaca.

– Masakr pred očima svjetske javnosti –

Po naredbi premijera Netanyahua, izraelske snage su i 2018. godine izvele novi masakr u Gazi.

Palestinci Gaze su 30. marta 2018. godine pokrenuli mirne proteste pod nazivom “Veliki marš povratka”, a izraelske snage su tokom tih višemjesečnih protesta intervenirale koristeći silu i oružje.

Palestinski protesti održavani su sa zahtjevom okončanja izraelske blokade Gaze i sa zahtjevom da se da pravo povratka prognanim Palestincima, ali Netanyahuova administracija se nije mogla suzdržati od upotrebe sile tokom intervencija.

Izraelska vojska je otvarala vatru na palestinske demonstrante, a sve to su brojne medijske kuće uživo emitirale sa mjesta događaja.

Prema podacima organizacije za zaštitu ljudska prava “El Mezan”, tokom tih napada izraelska vojska je ubila najmanje 215 i ranila nekoliko hiljada Palestinaca.

Među ubijenim je i 47 djece, dvije žene, četiri zdravstvena radnika, dva novinara i devet osoba s invaliditetom.

– Izrael intenzivirao praksu rušenja palestinskih kuća –

Uporedo s masakrima koje su izraelske snage činile, u periodu Netanyahuove vladavine Izrael je intenzivirao i druge vrste pritisaka i obespravljivanja Palestinaca.

To se posebno vidi u okupiranom Istočnom Jerusalemu u kojem izraelske vlasti Palestincima ne dozvoljavaju nikakvu gradnju, a njihove postojeće kuće uništavaju buldožerima pod izgovorom da nemaju potrebne saglasnosti i dozvole.

Prema podacima organizacije B’Tselem, izraelske vlasti su od početka ove godine srušile 30 palestinskih kuća u Istočnom Jerusalemu i primorale još 59 palestinskih porodica da sruše vlastite domove. Tako je bez krova nad glavom ostalo 278 Palestinaca, među kojima je 141 dijete.

Kao da nije dovoljno to što im ruše kuće, izraelske vlasti tim porodicama prinudno naplaćuju i troškove tog rušenja. Ti troškovi su sve veći i palestinske porodice se sve češće odlučuju da same sruše kuću za koju izraelske vlasti izdaju takvu naredbu.

Netanyahu je na čelu vlade Izraela bio u periodu dva brutalna napada izraelskih snaga na blokiranu palestinsku enklavu Gazu, kada se Netanyahu i nametnuo kao jedan od glavnih protagonista i predvodnika izraelskog obespravljivanja Palestine i njenog naroda.

Tokom Netanyahuove vlasti životi Palestinaca pretvorili su se u puke košmare i krvoprolića koja i dalje traju.

Prema podacima izraelske organizacije za zaštitu ljudskih prava B'Tselem izraelske snage su u periodu Netanyahuove vlasti od 2009. godine na području okupirane Zapadne obale i u blokiranoj Gazi ubile najmanje 3.316 Palestinaca.

Među ubijenim Palestincima bilo je najmanje 775 djece i 334 žene.

– Netanyahu je u dva navrata izdao naredbe za žestoke napade na Gazu-

Blokirani pojas Gaze platio je najveću cijenu brutalne Netanyahuove politike.

Netanyahu je u četiri navrata biran za premijera Izraela, a lično je izdao naredbu za dvije brutalne ofanzive na Gazu i to ofanzivu “Stup od oblaka“ 2012. i ofanzivu “Čvrsta stijena“ 2014. godine.

Bili su to najbrutalniji napadi izraelskih snaga na Palestince u posljednje vrijeme tokom kojih je stradao veliki broj Palestinaca, ali i skoro kompletna infrastruktura u Gazi.

U izvještaju organizacije B'Tselem se navodi da je tokom ofanzive 2012. godine u Gazi ubijeno najmanje 167 Palestinaca.

Netanyahu je naredio 7. jula početak ofanzive “Čvrsta stijena“ zbog koje je ta 2014. godine bila jedna od najkrvavijih godina u historiji Palestine.

Prema izvještajima Ujedinjenih nacija, tokom 51-dnevne ofanzive izraelske snage su tokom te ofanzive u Gazi izvele više od 6.000 zračnih, 14.500 tenkovskih i 35.000 topovskih napada.

Ubijena su najmanje 2.104 Palestinca, uključujući 495 djece i 253 žene, a ranjeno je njih više od 11.000.

Gaza je skoro u potpunosti devastirana. Srušeno je 3.329, a u znatnoj mjeri oštećeno 23.445 objekata.

U devastiranoj palestinskoj enklavi bez krova nad glavom ostalo je 65.000 Palestinaca.

– Masakr pred očima cijele svjetske javnosti-

Izraelske snage sigurnosti pod komandom vlasti premijera Netanyahua su i ove godine počinile mnoge zločine nad Palestincima.

Palestinci od kraja marta u pograničnom pojasu održavaju mirne demonstracije sa zahtjevom da se okonča izraelska blokada i da im se da pravo na povratak na ognjišta s kojih su ranije protjerani. Netanyahuove snage upotrebom sile pokušavaju spriječiti održavanje tih skupova, a u napadima na demonstrante koriste i vatreno oružje.

Izraelske snage su te napade izvele pred očima cijele svjetske javnosti jer su brojne medijske kuće uživo izvještavale s protesta, a snimci brutalnih napada našli su se i na društvenim mrežama.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva u napadima izraelskih snaga od kraja marta je ubijeno više od 225 palestinskih demonstranata.

Među ubijenim demonstrantima bila su 42 maloljetnika, četiri žene, troje medicinskih radnika i dvoje novinara.

Najmanje 101 palestinskom demonstrantu amputirane su noge ili ruke kao posljedica ranjavanja u napadima izraelskih snaga.

Uporedo s tim, izraelske snage su u zračnim i tenkovskim napadima u Gazi ubile još najmanje 14 Palestinaca.

– Intenzivirani upadi u kompleks Al-Akse-

Radikalni jevrejski doseljenici sve češće vrše upade u kompleks Al-Akse i to u pratnji izraelskih snaga sigurnosti, dok se muslimanima sve češće ograničava pristup tom svetom mjestu u starom jezgru Jerusalema.

Resorne palestinske insitucije saopćile su da je od početka godina u kompleks Al-Akse upad izvršilo više od 28.000 jevrejskih fanatika, a izraelske snage su u dva navrata muslimanima privremeno zabranjivale ulaz u Harem.

Netanyahuov period vladavine u Izraelu obilježen je značajnim rastom svih vrsta pritisaka i kršenja prava i sloboda Palestinaca.

Na području okupiranog Istočnog Jerusalema izraelske vlasti ne dozvoljavaju Palestincima gradnju novih objekata. Izraelske snage često ruše postojeće palestinske objekte s opravdanjem da navodno ne posjeduju potrebne dozvole.

Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih aktivnostinedavno je saopćio da su izraelske snage na takav način ove godine srušile najmanje 133 palestinske kuće u Istočnom Jerusalemu. I prošle godine su na isti način bez krova nad glavom ostale 142 palestinske porodice. Porodicama čije kuće su srušene su ispostavljeni i računi da izmire troškove rušenja.

– Izraelske snage svake noći vrše pretrese u palestinskim naseljima-

S ciljem dodatnog pritiska i zastrašivanja Palestinaca, izraelske snage sigurnosti već mjesecima svaku noć provode pretrese u naseljima na području okupirane Zapadne obale.

Tokom pretresa izraelske snage privode desetine Palestinaca, uključujući i maloljetnike. Većina privedenih provede po nekoliko dna pritvoru.

Prema podacima Unije porodica palestinskih zatvorenika izraelske snage su ove godine slobode lišile najmanje 1.600 Palestinaca. U izvještaju te organizacije se navodi da su četvrtina privedenih maloljetnici, a da je među njima i najmanje 30 djece u dobi ispod 14 godina.

Prema podacima palestinskih institucija u izraelskim zatvorima trenutno se nalazi najmanje 6.000 Palestinaca, uključujući 52 žene, 430 administrativnih pritvorenika, šestoro parlamentaraca i 270 djece.

Izraelske snage brutalno su intervenirale u više navrata i tokom masovnih protesta koje Palestinci na okupiranoj Zapadnoj obali najčešće održavaju petkom i do sa zahtjevom okončanja gradnje ilegalnih jevrejskih naselja na palestinskoj zemlji.

– Intenzivirano širenje ilegalnih jevrejskih naselja-

Netanyahuova vlada ubrzala je proces izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu.

U izvještaju palestinske organizacije “Peace Now“ iz septembra ove godine se navodi kako su izraelske vlasti u prvoj polovici godine počele gradnju 1.073 novih stambenih jedinica. U istom periodu prošle godine počela je gradnja 870 takvih objekata.

Trenutno se na području Istočnog Jerusalema nalazi 18, a na Zapadnoj obali 250 ilegalnih jevrejskih naselja u kojima živi 650.000 jevrejskih doseljenika.

Jevrejski doseljenici nerijetko izvode vandalske napade u palestinskim naseljima. Jedan od najbrutalnijih takvih napada dogodio se prije tri godine kada je zapaljena kuća porodice Devabishe u mjestu Duma kod Nablusa u kojoj su smrtno stradali 18-mjesečno dijete i njeni roditelji. 

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)
Izvor : AA
You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.