Blinken nominovao Hrvatsku za program bezviznog režima sa SAD-om - Balkan Times

Blinken nominovao Hrvatsku za program bezviznog režima sa SAD-om

Ovaj korak prepoznaje ogroman napredak Hrvatske u ispunjavanju strogih standarda za zemlje sudionice napisao je Blinken.

Blinken nominovao Hrvatsku za program bezviznog režima sa SAD-om – Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je u ponedjeljak Hrvatsku da se pridruži Programu izuzeća od viza, što je važan korak prema ukidanju viza za hrvatske državljane prilikom ulaska u SAD.

„Danas sam nominirao Hrvatsku da se pridruži Programu izuzeća od viza. Ovaj korak prema bezviznom putovanju prepoznaje ogroman napredak Hrvatske u ispunjavanju strogih standarda za zemlje sudionice”, napisao je na Twitteru šef američke diplomacije.

“Nadamo se još snažnijem američko-hrvatskom odnosu”, dodao je, prenijela je Hina.

Blinkenovu pozivu putem Twittera je zahvalio hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Zahvaljujem državnom tajniku SAD-a Blinkenu na pozivu Hrvatskoj u Program izuzeća od viza, što je jedan od posljednjih koraka za ukidanje viza hrvatskim državljanima”, napisao je Plenković.

Pad udjela odbijenih viza
Hrvatski premijer je kazao da će se “uz intenzivan rad” vlade te ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova realizirati “jedan od vanjskopolitičkih prioriteta”.

Početkom godine službeno je objavljeno da je broj odbijenih zahtjeva hrvatskim državljanima za američke vize u 2020. pao ispod tri posto. Blinken nominovao Hrvatsku 

Pad udjela odbijenih viza ispod tri posto bio je zadnji preduvjet za ukidanje američkih viza za hrvatske državljane.

Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Kipar jedine su članice EU-a kojima SAD dosad još nije ukinuo vize.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.