Blinken nakon sastanka s Lavrovom: Problem možemo riješiti diplomatski ili konfliktom - Balkan Times

Blinken nakon sastanka s Lavrovom: Problem možemo riješiti diplomatski ili konfliktom

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken obratio se medijima nakon današnjeg sastanka s ministrom vanjskih poslova Rusije u Ženevi te je iznio svoje viđenje višesedmičnih pregovora s Rusijom o sigurnosnim zahtjevima koje je Moskva uputila Zapadu.

Blinken nakon sastanka s Lavrovom: Problem možemo riješiti diplomatski ili konfliktom – Državni sekretar SAD-a Antony Blinken obratio se medijima nakon današnjeg sastanka s ministrom vanjskih poslova Rusije u Ženevi te je iznio svoje viđenje višesedmičnih pregovora s Rusijom o sigurnosnim zahtjevima koje je Moskva uputila Zapadu.

Blinken je na početku konferencije izjavio kako je sastanak s Lavrovom bio i više nego sadržajan.

“Razgovarali smo o tome da li je Rusija spremna na diplomatsko rješavanje problema i deeskalaciju tenzija. Razgovor s Lavrovom bio je sadržajan. Iznio sam stavove SAD-a i Evropske unije te naglasio kako smo uz Ukrajinu. Bili smo jasni da će svaka invazija Rusije na Ukrajinu rezultirati odlučnim i jedinstvenim odgovorom”, rekao je Blinken.

On je naglasio kako su SAD i evropski saveznici spremni za razgovor na jednakim osnovama i principima.

“Spremni smo da smanjimo rizik, pojačamo kontrolu oružja i jačamo povjerenje. Iznio sam nekoliko ideja kako bi se smanjile tenzije u Evropi i svijetu i vjerujem da možemo naći zajedničko rješenje na bazi reciprociteta”, pojašnjava državni sekretar.

Na kraju, Blinken je izjavio kako je zadovoljan sastankom i da se vraća u Washington s mnogo tema za razmišljanje.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.