‘Bježimo iz pakla!’, doviknuo stanovnik predgrađa Atene - Balkan Times

‘Bježimo iz pakla!’, doviknuo stanovnik predgrađa Atene

Požar se brzo širio iz obližnjih šuma prema nastanjenim područjima, kazao je guverner regije Giorgos Patoulis i pozvao sve stanovnike da odmah napuste to područje.

‘Bježimo iz pakla!’, doviknuo stanovnik predgrađa Atene – Vatrogasci u Grčkoj nisu uspjeli savladati divovski požar koji se približio sjevernim predgrađima Atene u utorak te je vatra zahvatila naselja Varybobi i Acharnes zbog čega su hiljade stanovnika u bijegu, javlja Hina.

“Odmah napustite svoje kuće”, pozvao je stanovnike gradonačelnik Acharnesa Spyros Vrettos putem državne televizije.

Stanovnici su primili upozorenja i sms porukama civilne obrane.

Gusti oblaci dima vidljivi su posvuda iznad grčke prijestolnice.

Stanovnici naselja zahvaćenih vatrom napustili su svoje domove u panici.

“Bježimo iz pakla”, doviknuo je tv izvjestitelju jedan stanovnik iz svog automobila.

Požar se brzo širio
Požar se brzo širio iz obližnjih šuma prema nastanjenim područjima, kazao je guverner regije Giorgos Patoulis i pozvao sve stanovnike da odmah napuste to područje.

Meteorolozi su danima upozoravali na mogućnost izbijanja tako velikih požara jer je Grčku zahvatio velik toplinski val za koji se ne očekuje da će popustiti ove sedmice. Temperature se penju iznad 40 stupnjeva Celzijevih.

U drugim dijelovima Grčke vatrogasci se bore s velikim požarom na otoku Rodosu zbog čega su stanovnici nekoliko općina već bili prisiljeni pobjeći. Vatrogasci u Grčkoj 

Vlasti su upozorile javnost da će opasnost od izbijanja požara biti vrlo velika čak i kada prođe toplinski udar jer vlada velika suša, a meteorolozi su najavili snažne vjetrove.

Požar u blizini Al-Qudsa
Izraelske snage pokušavaju kontrolisati požar u šumskom području u blizini Zapadnog Al-Qudsa (Jerusalema), javlja Anadolija.

Nije poznat uzrok požara koji je izbio u šumskom području u blizini grada Shoersh. Na to područje upućen je veliki broj vatrogasaca, a u akciji gašenja učestvuje i šest aviona.

Prema izvještajima lokalnih medija, izraelska policija počela je evakuisati stanovnike grada Shoersh.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.