Bin Salman dovodi Izraelce u Saudijsku Arabiju - Balkan Times

Bin Salman dovodi Izraelce u Saudijsku Arabiju

Bin Salman dovodi Izraelce u Saudijsku Arabiju-

Prema Saudi Leaksu, neimenovani izvori su rekli da je MBS potpuno otvorio vrata normalizaciji odnosa s izraelskim režimom odobravanjem posjedovanja imovine u ova dva grada.

Oni koji nisu Saudijski državljani, osim putem nasljeđivanja, nemaju pravo vlasništva ili prava na neke beneficije nad nekretninama koje se nalaze unutar granica Mekke i Medine, dva sveta grada za muslimane širom svijeta.

Saudi Leaks navodi da plan da se saudijska zemlja da Izraelcima podsjeća na tragediju izraelske okupacije Palestine.

U izvještaju se navodi:„Među najopasnijim ulogama koje MBS igra je njegova otvorenost prema cionistima i njegovo davanje mnogih privilegija kao što je dopuštanje rabinu Herzogu da trajno boravi na teritoriji kraljevine zatim dozvola cionističkim biznismenima za ulaganja, Tiranski sporazum i dozvola avionima okupacionog režima da skrnave vazdušni prostor kraljevine”.

Tiranski sporazum se odnosi na saudijski zahtjev Izraelu o finaliziranju prijenosa Tirana i Sanafira, dva strateška ostrva na južnom dijelu zaljeva Akaba u Crvenom moru, sa egipatskog na saudijski suverenitet.

Izraelski dnevnik Haaretz objavio je prošlog mjeseca da Izrael razmatra saudijski zahtjev za promjenu međunarodnog statusa ova dva sporna ostrva.

Prema saudijskim i egipatskim zvaničnicima, Rijad je 1950. godine dao Egiptu kontrolu nad Tiranom i Sanafirom.

Međutim, prema izraelsko-egipatskom takozvanom mirovnom sporazumu iz 1979. godine, dva ostrva moraju biti demilitarizovana zona i tu moraju biti prisutne snage multinacionalnih posmatrača predvođenih Sjedinjenim Državama.

U međuvremenu, nedavni izvještaji sugeriraju da se Saudijska Arabija kreće u istom smjeru kao Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Sudan i Maroko, četiri arapske zemlje koje su normalizirale svoje odnose s Izraelom prema sporazumima uz posredovanje SAD-a.

Međutim, kraljevina do sada nije službeno normalizirala odnose s Izraelom zbog straha od reakcije saudijskog stanovništva.

Sporazumi o normalizaciji su Palestincima bili “zabadanje noža u leđa”, razotkrivajući sve veći nivo apatije tih zemalja s muslimanskom većinom prema patnjama palestinskog naroda.

Krajem prošlog mjeseca, izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid rekao je da režim u Tel Avivu koordinira sa Sjedinjenim Državama i državama Perzijskog zaljeva na procesu normalizacije i uspostavljanja potpunih diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom.

“Vjerujemo da je moguć proces normalizacije odnosa sa Saudijskom Arabijom. To je u našem interesu”, rekao je Lapid 30. maja za Armijski radio.

“Već smo rekli da je ovo sljedeći korak nakon tzv. Abrahamskog sporazuma da se razgovara o dugom i pažljivom procesu.”

On je takođe rekao da će proces normalizacije sa Rijadom biti dugotrajan i da će napredak dolaziti malim koracima, ustvrdivši da obje strane imaju poboljšanje sigurnosti u svom interesu.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.