BiH: Na Trgu slobode u Tuzli otvorena izložba “Bol majki Srebrenice“ - Balkan Times

BiH: Na Trgu slobode u Tuzli otvorena izložba “Bol majki Srebrenice“

Fotografija, kažu, govori više od hiljadu riječi. Teško da će mojih 200.000 fotografija opisati bol i patnju majki Srebrenice, ali su one trajno svjedočanstvo o onome šta su njima uradili zločinci, kazao je autor izložbe Ahmet Bajrić.

BiH: Na Trgu slobode u Tuzli otvorena izložba “Bol majki Srebrenice“ – Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović večeras je na Trgu slobode u Tuzli otvorio izložbu “Bol majki Srebrenice“ autora Ahmeta Bajrića

Ahmet Bajrić je fotoaparatom zabilježio 26 godina srebreničke tragedije od proboja u julu 1995. godine, otvaranja masovnih stratišta, ekshumacija, identifikacija do dženaza u Memorijalnom centru Potočari.

“Ne može veća bol biti od boli majke kojoj su ubili sinove, od boli žene kojoj su ubili djecu, muževe, braću… Moramo se spomeničkom i manifestacionom kulturom suprotstaviti negiranju genocida. Svjedoci smo negiranje genocida i svjedoci smo veličanja ratnih zločinaca koji su za genocid pravosnažno presuđeni, kao što su najveći zločinci u novijoj historiji svijeta Radovan Karadžić i Ratko Mladić. To negiranje genocida, veličanje izvršilaca genocida, je prijetnja novim genocidom“, kazao je tuzlanski gradonačelnik Imamović prilikom otvaranja izložbe.

Upravo je Tuzla bila prva stanica za sve koji su preživjeli genocid u Srebrenici, ali i ranije za porodice iz Podrinja koje su prognane.

Predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Opštine Srebrenica Kadefa Muhić je navela kako je Ahmet Bajrić pratio patnju i bol Srebreničana svih prethodnih godina.

“Ove fotografije su od velikog značaja. U Srebrenici je potvrđen genocid, ali genocid se dogodio i u drugim našim opštinama, ali, na žalost, nije presuđen. Emocije su me savladale kada sam gledala fotografije i pobrojala šest majki koje više nisu s nama, a koje su nas na neki način predvodile u dokazivanju istine i pravde“, rekla je Muhić.

Autor izložbe bio je jedini fotograf koji je zabilježio proboj Srebreničana, a potom je obišao sva stratišta, a bio je i na otvaranju Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima i na svim dženazama.

“Ovo je mali djelić moje arhive. Imam, sigurno, od sto do dvjesto hiljada fotografija. Fotografija, kažu, govori više od hiljadu riječi. Teško da će mojih 200.000 fotografija opisati bol i patnju majki Srebrenice, ali su one trajno svjedočanstvo o onome šta su njima uradili zločinci“, kazao je Ahmet Bajrić – Blicko.

Izložba “Bol majki Srebrenice“ bit će postavljena i narednih dana na Trgu slobode u Tuzli gdje se svakog 11. u mjesecu okupljaju majke i žene Srebrenice i Podrinja.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.