Bidenova politika prema Iranu ista je Trumpovoj - Balkan Times

Bidenova politika prema Iranu ista je Trumpovoj

Nova administracija u Washingtonu slijedi potpuno isti pristup prema Teheranu kao i njegova prethodnica, samo što je sada pristupu Iranu dodana medijska pokrivenost. Razlog? Sada njihov tip provodi sankcije zbog kojih umiru ljudi, a ne ”zločesti narančasti čovjek.”

Bidenova politika prema Iranu ista je Trumpovoj – U novom intervjuu za CBS Evening News, predsjednik Biden potvrdio je da njegova administracija neće ukidati sankcije nametnute Iranu ne bi li tako Teheran doveo za pregovarački stol radi obnove Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA), poznatog i kao Iranski nuklearni sporazum.

“Hoće li SAD prvo ukinuti sankcije kako bi Iran vratio za pregovarački stol?” Upitala je Bidena Norah O’Donnell iz CBS-a.

“Ne!”, odgovorio je predsjednik.

“Prvo moraju prestati s obogaćivanjem urana?”, nastavila je O’Donnell.

Biden je kimnuo kao odgovor.

Nekoliko je stvari koje su smiješne u vezi sa svime ovime. Prva je ta da JCPOA uopće ne zahtijeva da Iran “prestane obogaćivati uran.” Kao što je objasnio Arash Karami iz Al-Monitora, sporazum poziva Iran samo na “održavanje razine obogaćivanja urana na do 3,67 posto”, razinu koju je Iran počeo prelaziti tek kada je Trumpova administracija odustala od dogovora i uvela sankcije. Bidenova Administracija je kasnije pojasnila da je Biden mislio da će se Iran morati vratiti na razinu JCPOA prije nego što započnu pregovori, ali činjenica da ni predsjednik Sjedinjenih Država ni novinarka koja ga je intervjuirala nisu bili jasni u vezi s tim govori puno o nejasnim granicama i prirodama američke politike i medija.

Još važnije, ovo je vrlo jasna potvrda da Biden zapravo nastavlja Trumpovu politiku prema Iranu. Trump je počeo gušiti Iran teškim sankcijama u pokušaju prisiljavanja Irana na pokornost američkim uvjetima; Biden nastavlja ovo nametanjem potpunog gušenja, nastavljajući zahtijevati poštivanje svojih uvjeta. Zahtjevi bi mogli biti malo drugačiji, ali učinak je identičan, jer se Teheran nikada ne bi poklonio niti jednom od njih.

Iranska vlada u više je navrata jasno dala do znanja kako se neće ponovno pridružiti JCPOA, sve dok se Sjedinjene Države ne usklade, budući da su SAD prve napustile sporazum. Iran govori istinu kada tvrdi da se u potpunosti pridržavao odredbi sporazuma, prije nego što je Trumpova administracija jednostrano izašla iz sporazuma u svibnju 2018. Argument oko toga da se Washington najprije treba uskladiti sasvim je razuman i na mjestu. Zašto bi Iran ponovno ušao u dogovor s vladom, koja očito djeluje u lošoj vjeri i koja bi mogla jednostavno odustati i ponovno nametnuti naciji sankcije?

Gareth Porter izvijestio je prošlog mjeseca da bi administracija Joea Bidena mogla planirati koristiti isti režim sankcija od prethodnog predsjedništva kao ”as u rukavu” te da bi njima mogla pokušala prisiliti Teheran na pristanak na modificiranu verziju sporazuma.

Ni jedna od ovih stvari neće se dogoditi. Iran neće modificirati sporazum i neće pristati na njega prije nego što se vlada koja je prva odustala od sporazuma vrati u sporazum. Čini se da je Bidenova administracija u potpunosti u redu s tim i da navodno razmatra tu zamisao, ali da čeka sve dok ne prođu izbori za predsjednika, koji se u Iranu trebaju održati u lipnju.

Rezultat je taj da još uvijek imamo američko predsjedništvo koje vodi ekonomski rat protiv Irana na potpuno isti način kao prije 20. siječnja. Iz građana Irana i dalje se cijedi život od strane daleko moćnije nacije, koja ih ne doživljava kao ljude i samo je pitanje vremena kada će ova ili sljedeća administracija izazvati još jedno rasplamsavanje, koje će stvari gurnuti na rub idućeg rata. Nečemu sličnome mogli smo svjedočiti prije godinu dana.

Bidenova politika prema Iranu zapravo je samo nastavak Trumpove politike prema Iranu, u kojoj se liberali mogu osjećati dobro. To je Trumpova iranska politika s rodnim zamjenicama u svojoj biografiji.

Odluka za nastavak nemoralnog postupka jednako je nemoralna kao i odluka o pokretanju nemoralnog postupka. Ako tučete nekoga i prestanete nakon što dođem do vas, nakon čega ja nastavim tući tu osobu, to znači da sam ja kriva za napad na nju jednako kao i vi. Predsjednici koji odluče produžiti izopačene politike bivših administracija prema drugima jednako su krivi za tu izopačenost kao i njihovi prethodnici.

Sankcije nametanja gladovanja jedina su vrsta ratovanja u kojoj se smatra normalnim i prihvatljivim namjerno ciljanje civilnog stanovništva smrtonosnom silom. Ali to nije normalno i nije prihvatljivo. Biden i njegov tim trbuhozboraca na ovakav način provode svoje metode sankcioniranja i huškanja na rat. Demokrati ne mogu samo bojicama napisati ”Trump je kriv za sve” i ponašati se kao da su oni nevini.

Glavni mediji fiksirani su na razlike između Bidenove i Trumpove administracije, baš kao što su bili fiksirani na razlike između Trumpove administracije i Obamine administracije prije četiri godine. Ako mentalno možete utišati taj nepromišljeni zvučni zapis i umjesto toga pogledati sličnosti između uprava, bez obzira na stranačku pripadnost i platforme kampanje, naučit ćete puno više o tome što se stvarno događa u svijetu.

Izovr

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.