Biden odobrio još 150 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini - Balkan Times

Biden odobrio još 150 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden odobrio je novu isporuku vojne pomoći za Ukrajinu u artiljerijskom oružju i radarskim sistemima u borbi protiv ruskih invazionih snaga, u vrijednosti 150 miliona dolara. Biden je izjavio kako posljednja tranša pomoći znači da je njegova administracija “skoro iscrpila” pomoć koju je Kongres odobrio za Ukrajinu u martu i pozvao je poslanike da brzo odobre paket pomoći vrijedan 33 milijarde dolara do kraja septembra. – Šaljemo oružje i opremu koju je Kongres odobrio za direktnu pomoć na linijama fronta slobode u Ukrajini. Američka pomoć, skupa s doprinosima naših saveznika i partnera, od kritičnog je značaja za pomoć Ukrajini da pobijedi u bici za Kijev i osujeti Putinove ratne ciljeve u Ukrajini – navodi Biden u saopćenju. Posljednja tranša američke pomoći uključuje 25.000 komada artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara, protuartiljerijske radare, opremu za ometanje signala, terensku opremu i rezervne dijelove, prenosi AP.

Biden odobrio još 150 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini – Američki predsjednik Joe Biden odobrio je novu isporuku vojne pomoći za Ukrajinu u artiljerijskom oružju i radarskim sistemima u borbi protiv ruskih invazionih snaga, u vrijednosti 150 miliona dolara.

Biden je izjavio kako posljednja tranša pomoći znači da je njegova administracija “skoro iscrpila” pomoć koju je Kongres odobrio za Ukrajinu u martu i pozvao je poslanike da brzo odobre paket pomoći vrijedan 33 milijarde dolara do kraja septembra.

– Šaljemo oružje i opremu koju je Kongres odobrio za direktnu pomoć na linijama fronta slobode u Ukrajini. Američka pomoć, skupa s doprinosima naših saveznika i partnera, od kritičnog je značaja za pomoć Ukrajini da pobijedi u bici za Kijev i osujeti Putinove ratne ciljeve u Ukrajini – navodi Biden u saopćenju.

Posljednja tranša američke pomoći uključuje 25.000 komada artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara, protuartiljerijske radare, opremu za ometanje signala, terensku opremu i rezervne dijelove, prenosi AP.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.