Azijske pouke i poruke - Balkan Times AZIJE I AFRIKE

Azijske pouke i poruke

Slovenski premijer povrijedio je hiljade muslimana kada je na društvenoj mreži Twitter podijelio poruku koja sadržava pogrdan stav prema Kur’anu. U Pakistanu i Maleziji sunitske vehabijske grupacije napadaju i ubijaju šiitsku manjinu. Ni Bangladeš nije pošteđen islamskog radikalizma. U Šri Lanki nezadovoljna muslimanska manjina počne sukob, pa teravadski budisti naprave masakr na muslimanima

Azijske pouke i poruke – Kako se stanje nacionalizama, etničkih podjela i sprege religija s vlašću u BiH može posmatrati u svjetlosti istovjetnih ili sličnih procesa na prostorima južne Azije, shvatio sam kad sam više prisustvovao nego učestvovao prošle sedmice u razgovorima nekoliko ambasadora iz tog dijela svijeta.

HAJRUDIN SOMUN

A neposredniji povod su i protesti u Mijanmaru, u kojima je samo prekjuče poginulo tridesetak demonstranata protiv vojne hunte na čije čelo je došao general najodgovorniji za genocid protiv burmanskih Rohindža muslimana od kojih se milion još pati u izbjegličkim logorima u Bangladešu.

Pošto su ranije služili po Aziji, a ne zapadnom svijetu, a da bi jedni drugima objasnili političko stanje u Bosni i Hercegovini i kako će se ono dalje razvijati, ambasadori su se – diplomatski pažljivo ublažavajući žestoke osude tog stanja koje čuju u zemlji domaćinu – pozivali ili vraćali na situaciju u svojim zemljama. Mene je zanimala upravo ta druga strana razgovora, pošto prva spada u diplomatsku diskreciju.

Kad se, na primjer, povela riječ o nedovršenom poslu međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, jedan od njih kaže: “Znate, kao ono u Kašmiru što su Britanci ostavili probleme koji i danas traju”. Ili kad opisuju tenzije i sukobe među Sinhalizima, Tamilima i muslimanima u Šri Lanki, nametne se poređenje s Bosnom 1990-ih. Kad se hoće naglasiti razlike među samim muslimanima, kaže se da u azijskom budizmu postoje takođe dva krila, kao što su među muslimanima suniti i šiiti, od kojih je teravadski budizam konzervativniji i militantniji.

Tri su utiska koja sam ponio iz tih razgovora i praćenja nekadašnjih i današnjih zbivanja na azijskom potkontinentu. A nije ih teško povezivati s politikama koje se vode u našem bližem ili daljem okruženju. Prvi je da su tamo nastupila mnogo teža vremena za “narodne mase” nego što su bila ona kada je taj svijet prolazio kroz prvu fazu nezavisnosti.

Za razliku od nekih postjugoslovenskih zemalja, poput Srbije koja se sjeti nesvrstavanja kad treba odvratiti neke države od priznanja Kosova, tamo se s ponosom govori o pokretu koji su, zajedno s Titom, vodili azijski lideri Nehru, Sukarno i Sirimavo Banderanaike. Jedan od ambasadora me pitao znam li da je u to vrijeme znameniti lider Singapura, obilazeći Šri Lanku kad se još zvala Cejlon, rekao da bi želio da jednog dana i Singapur bude tako napredan.

Drugo, da većina tih zemalja prati uspon autoritarnih vladara i na drugim kontinentima. I sredinom prošlog vijeka bilo je lidera koji su mahali diktatorskom palicom. Oni su se dugo održavali na vlasti uz pomoć jake armije i policije, ali ovi novi se još više uspinju na nacionalističkim, etničkim i vjerskim podjelama. Oni potiču i ohrabruju susjede da udare na susjede, jednu etničku zajednicu da zarati s drugom unutar same zemlje.

Na vlasti se održavaju mnogo više unutrašnjim suprotnostima i tenzijama nego vanjskim uticajima ili pritiscima. Tako je, uostalom, i u Evropi čija unija ne može da spriječi usvajanje nedemokratskih zakona koje zavode Poljska i Mađarska. Od početka vijeka na azijskom potkontinentu bilo je preko dvadeset unutrašnjih, a ne međunarodnih sukoba.

Treće, i u tom dijelu svijeta na djelu je novi politički fenomen koji se tamo već naziva religijskim nacionalizmom. Koriste se duboko ukorijenjene etničke i religijske razlike da bi vladajuće ličnosti, elite i stranke, ogrezle u korupciji, ostale što duže na vlasti. Glavna poluga vlasti su im bile snažna armija i poslušna policija. Azijske pouke

Kao što se na Srednjem istoku i u Africi događalo poslije oslobađanja od kolonijalizma, vlast su dugo držali generali i pukovnici odjeveni u civilnu odoru. Tako je i danas u azijskim zemljama poput Mijanmara i Šri Lanke. S tim što im je religija postala novi saveznik. Pri tome se, naravno, ne podrazumijeva vjera, nego religijske institucije, kler. A kad se u istom frontu nađu generali, elite etničkih zajednica i kler, oni zajedno u narodima šire strah jednih od drugih i potiču ih na sukobe.

Na svoj način na tom azijskom jugu događa se svojevrsna tranzicija slična ovoj našoj u zemljama istočne Evrope i Balkana. Suprotno uglavnom sekulariziranom evropskom zapadu, a u Aziji komunističkoj Kini, religije su isplivale u prvi plan, pa tom novom savezu na koji se oslanja autoritarna vlast još bolje pristaje termin religijski nacionalizam. Zar se išta u Rusiji, Poljskoj, Mađarskoj ili na Balkanu može događati bez religijskog posvećenja? Iako je negdje na sredini ta dva svijeta, slično se događa i u Turskoj nakon zbližavanja vladajuće stranke predsjednika Erdogana i turskih ultranacionalista. Azijske pouke

Krajnji rezultat je strah drugih etnija i vjera koji se sije među masama i širi iz hramova, pagoda, džamija i crkava. U Pakistanu i Maleziji sunitske vehabijske grupacije napadaju i ubijaju šiitsku manjinu. Ni Bangladeš nije pošteđen islamskog radikalizma. U Šri Lanki nezadovoljna muslimanska manjina počne sukob, pa teravadski budisti naprave masakr nad muslimanima, a onda ti sinhalski budisti povedu pravi rat sa tamilskim hindusima. U Indiji hinduski nacionalista, premijer Narendra Modi ostaje ravnodušan kad se hinduska masa obruši na muslimane, jer je još kao guverner poticao mržnju prema islamu.

VOJNA HUNTA

Najočitiji primjer svih tih kretanja je Mijanamar kojim je još dok je bio Burma vladala vojna hunta. A poslije pola vijeka postalo je još gore: nakon nekoliko godina pokušaja civilne vlasti San Suu Kyi da se izvuče iz ralja generala, pa je izgubila i svjetsku reputaciju zbog toga što je otšutjela brutalni progon muslimanske zajednice, ponovo su je strpali u zatvor isti oni generali koji su uz blagoslov budističkih sveštenika izvršili genocid nad Rohindžama.

Azijske pouke

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.