Awawdeh obustavlja štrajk glađu, dobio datum slobode od okupac

Awawdeh obustavlja štrajk glađu, dobio datum slobode od okupacionog režima

Awawdeh obustavlja štrajk glađu, dobio datum slobode od okupacionog režima- Fondacija Muhjat Al-Quds saopštava da je zatvorenik Khalil Awawdeh prekinuo štrajk glađu nakon što je postigao dogovor da mu se odredi gornja granica za administrativni pritvor i da bude pušten 2. oktobra.

Fondacija Muhjat Al-Quds saopćila je da je zatvorenik Khalil Awawdeh prekinuo otvoreni štrajk glađu nakon 182 dana, nakon što je postigao pismeni dogovor o određivanju gornje granice za njegov administrativni pritvor i puštanju na slobodu 2. oktobra.

Muhjat Al-Quds je istakao da se “pobjeda Avawdeha u borbi praznih stomaka i borbi za otimanje njegove slobode, nakon što je izveo herojski udar, dodaje evidenciji pobjeda zarobljeničkog pokreta protiv politike proizvoljnog administrativnog pritvora.”

Prema Mohjat Al-Qudsu, sporazum predviđa da se zatvorenik Khalil Awawdeh drži u bolnici Assaf Harofeh dok se ne oporavi.

Fondacija je također pozvala na “neophodnost razotkrivanja prakse cionističke okupacije protiv našeg palestinskog naroda pred svijetom, kao rezultat proizvoljnih hapšenja kojima su podvrgnuti, pod takozvanim administrativnim pritvorom, bez ikakvih optužbi”.

Advokat zatvorenika rekao je za Al Mayadeen da se “i.zr.ael.sko vojno tužilaštvo obavezalo da neće produžiti administrativni pritvor zatvoreniku Awawdehu”.

Vrijedi napomenuti da je “izr.aels.k.i” okupacioni sud još jednom odbio osloboditi palestinskog zatvorenika Khalila Awawdeha, koji štrajkuje glađu već 181 dan u znak protesta zbog njegovog administrativnog pritvora, saopštilo je u utorak udruženje zatvorenika Waed.

“Ova odluka dolazi u svjetlu neviđenog zdravstvenog stanja zatvorenika koji štrajkuje glađu, jer indicije pokazuju da će ga bilo kakve komplikacije svrstati među šehide”, naveo je Waed u saopćenju.

Prije nekoliko dana Uprava za zatvorenike objavila je užasne slike zatvorenika Khalila Awawdeha, koji štrajkuje glađu već 6 mjeseci.

Njegova supruga i otac su ga slikali, razotkrivajući istinu o tekućem “nemoralnom i nehumanom zločinu nad njim od strane uprave okupacionih zatvora i “iz.ra.el.ske” obavještajne službe koja insistira na njegovom ubistvu”, makar i usporenom, navodi se u saopštenju Prisoners Authority.

Palestinski zatvorenik Khalil Awawdeh rekao je za Al Mayadeen 20. augusta da je izolovan na jedinici intenzivne njege u bolnici Assaf Harofeh.

izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.