Atwan: Cionisti spremili kofere za bijeg - Balkan Times

Atwan: Cionisti spremili kofere za bijeg

Istaknuti analitičar arapskog svijeta Abdel Bari Atwan, palestinskih korijena s britanskim državljanstvom u svojoj novoj analizi piše da su hiljade cionističkih doseljenika spakovale kofere za bijeg iz okupiranih teritorija, te da je front otpora pokazao da ima veliku raketnu moć.

Atwan: Cionisti spremili kofere za bijeg- Atwan je u digitalnom listu Rai al-Youm objavio članak u kome piše da uprkos tome što je prošlo nekoliko dana od početka vojne agresije cionističkog režima na Pojas Gaze, palestinske grupe otpora i dalje nastavljaju s raketiranjem položaja cionista.

Nastavak napada palestinskih grupa otpora znači da je cionistički režim doživio poraz u trenutnom sukobu. Glavešine u Tel Avivu hvataju se za svaku slamku ne bi bi uspjeli ostvariti neki vojni uspjeh. Oni žele pod najmanju cijenu izaći iz trenutnog iscrpljujućeg rata, piše on.

Također naglašava da svakog novog dana rata, Palestinci imaju novo iznenađenje. Palestinci svakog dana rata predstavljaju novo oružje. S obzirom na to da Sjedinjene Američke Države snažno pokušavaju da uspostave primirje na okupiranim teritorijama, sasvim je jasno da je cionistički režim poražen u bitci „Mač Kudsa“.

Palestinski otpor pokazao je da ima veliku raketnu moć. Rakete palestinskih grupa otpora pale su na velike cionističke gradove. Osim toga, one se sada u potpunosti razlikuju od raketa koje su ispaljivane u prethodnim valovima ratovanja. One posjeduju veću moć za prelazak preko sistema „Željezna kupola“.

Atwan u nastavku kaže da bi se ono što se dosad izdešavalo u borbi Palestinaca s cionistima moglo nazvati „Raketna intifada Kuds“. Cionistički režim u prvoj sedmici ratovanja nije ostvario nikakv uspjeh. Jedini uspjeh koji je režim u Tel Avivu ostvario bilo je ubijanje nevinih civila u Gazi, Zapadnoj obali i okupiranom Kudsu. Konfuzija cionista u trenutnom sukobu s palestinskim otporom sasvim je jasna, dodaje on.

Kao primjere iznenađenja koja su palestinske grupe priredile cionističkom neprijatelju u prvoj sedmici rata, ovaj analitičar ističe raketu tipa Ayyash 250, kojom je pogođen aerodrom Ramon, kao i napad na platformu za eksploataciju plina na obalama Ašdoda.

„Trenutno je sasvim jočito da su hiljade cionističkih naseljenika spakovale svoje kofere kako bi čim se aerodromi cionističkog režima otvore, napustili to mjesto. Sada je postalo sasvim jasno da je cionistička prijetnja o kopnenoj invaziji na Pojas Gaze bila samo laž i medijski trik“ – piše on.

U nastavku zaključuje da je palestinski otpor sasvim jasno poslao svoju poruku cionistima:

„Njihova važna poruka je to da neće biti nikakvog primirja bez sprovođenja uslova koje je postavio otpor.“

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.