Angela Merkel će podržati Christiana Schmidta - Balkan Times

Angela Merkel će podržati Christiana Schmidta

Njemačka kancelarka je na kraju mandata i njen susret s novim i starim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini je njena jasna i nedvosmislena poruka, rekao je predsjednik Srbije.

Angela Merkel će podržati Christiana Schmidta – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u subotu kako je svaki susret s njemačkom kancelarkom Angalom Merkel važan, pa tako i najavljeni s novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom i njegovim prethodnikom Valentinom Inzkom.

“Ona [Angela Merkel] time hoće da pokaže posvećenost rešavanju pitanja u Bosni i Hercegovini i da pruži podršku Schmidtovim odlukama u budućnosti”, rekao je on novinarima u Novom Sadu.

To je kazao odgovarajući na pitanje o predstojećem susretu Angele Merkel sa Schmidtom i Inzkom, koliko je taj susret protokolaran, a koliko može imati značajniji utjecaj na Schmidtovu daljnju politiku u Bosni i Hercegovini, ali i na pritiske na bh. entitet Republika Srpska.

Istakao je da nema dileme da je njemački diplomata Schmidt utjecajan političar i da će mu Angela Merkel pružiti punu podršku.

“Ona je na kraju mandata i taj susret je njena jasna i nedvosmislena poruka”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

‘Zadržati korektan odnos s NATO-om’
Nevezano za to, Vučić je u razgovorima s novinarima u Novom Sadu kazao da ga brine jačanje Kosovskih sigurnosnih snaga.

Odgovarajući na pitanje jesu li najavljene vježbe NATO-a na Kosovu samo rutinska stvar i prilog očuvanju sigurnosti u toj regiji, ili imaju i politilku konotaciju i poruke, rekao da je na Kosovu samo NATO, nakon povlačenja ruskih snaga 2000. godine.

Istakao je da Srbija ima veoma korektne odnose s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i da se nada da će takav odnos moći zadržati po svim pitanjima.

“Nemamo mi tu šta, NATO je tamo, pa tamo. Nas samo brine jačanje Kosovskih bezbednosnih snaga”, naveo je Vučić.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.