Amerika se poražena povlači iz Afganistana? - Balkan Times

Amerika se poražena povlači iz Afganistana?

Povlačenje američkih trupa iz Afganistana predstavlja vojni poraz SAD, pošto za 20 godina Vašington nije uspio da postigne svoj cilj i stabilizuje situaciju u toj zemlji, rekao je Sputnjiku doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.

Amerika se poražena povlači iz Afganistana? – „Povlačenje američkih snaga iz Afganistana pokazuje samo jedno – vojni poraz Vašingtona u toj zemlji. Ništa tamo nisu uspjeli. Naravno, nakon njihovog povlačenja između talibana i proameričkih grupa. čije sjedište je u Kabulu, doći će do građanskog rata. Međutim, odsustvo uticaja treće jake sile daje nadu da će se Afganistanci sami dogovoriti i doći do nekog konsenzusa“, rekao je Sivkov.

Ekspert je naglasio da nakon povlačenja američkih snaga situacija može da se razvija po različitim scenarijima, ali, po njegovom mišljenju, ni talibani, niti sadašnje vlasti u Kabulu ne mogu pobijediti u budućem sukobi, zato mora da nađu konsenzus.

„Najvjerovatnije je da će se talibani i sadašnja kabulska elita na kraju dogovoriti i stvoriti neku novu koalicionu vladu i krenuti u dugi i teški proces poslijeratne obnove zemlje“, naveo je sagovornik agencije.

Sivkov je pretpostavio da će ovaj rat trajati još najmanje nekoliko godina. Međutim, ako se treća uticajna sila ne bude miješala u građanski sukob, kako se to dešavalo posljednjih decenija, konflikt neće biti dugotrajan.

Bijela kuća je ranije objavila da će 1. maja početi i do 11. septembra završiti povlačenje vojske iz Afganistana. SAD i talibani su 2020. godine potpisali u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata. Sporazum predviđa povlačenje stranih trupa za 14 mjeseci i početak međuafganistanskog dijaloga poslije razmjene zarobljenika. Od potpisivanja sporazuma, talibani su više puta optuživali Vašington za kršenje sporazuma.

S druge strane, iako su Sjedinjene Američke Države zvanično započele povlačenje svojih i savezničkih vojnih snaga iz Afganistana u okviru onoga što predsjednik Biden naziva „okončanje vječnog rata“, Državni sekretar Antony Blinken rekao je da će američko prisustvo biti i dalje nastavljeno čak i nakon potpunog povlačenja snaga.

„U Afganistanu se nalazimo već 20 godina i ponekad zaboravimo zašto smo tamo uopšte ostali, a to je bilo da se pozabavimo onima koji su nas napali 11. septembra. I jesmo. To što se naše snage vraćaju kući ne znači da odlazimo. Jer ne odlazimo“ – rekao je Blinken u nedjelju.

Dodao je da će SAD nastaviti pružati „ekonomsku, humanitarnu i razvojnu pomoć Afganistanu“.

„Moramo biti spremni za svaki scenario, a ima ih više“ – dodao je on.

Vašington je prošle sedmice objavio da će nakon povlačenja vojnih snaga u Afganistan biti poslane snage vojnih rendžera.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.