Amerika se mora vratiti nuklearnom sporazumu i ispuniti svoje obaveze -

Amerika se mora vratiti nuklearnom sporazumu i ispuniti svoje obaveze

Novi iranski predsjednik, Ibrahim Raisi, održao je danas svoju konferenciju za domaće i strane medije u Teheranu, na kojoj je istakao da se Sjedinjene Američke Države moraju vratiti nuklearnom sporazumu s Iranom i ispuniti svoje obaveze u okviru njega.

Amerika se mora vratiti nuklearnom sporazumu i ispuniti svoje obaveze –  Raisi je na svojoj prvoj konferenciji nakon što je u petak izabran za predsjednika Islamske Republike Iran naglasio da iranski narod očekuje da SAD i evropske zemlje poštuju svoje obaveze.

„Poručujemo Sjedinjenim Državama da moraju ukinuti sve sankcije i da se moraju vratiti u sporazum i ispuniti dužnosti. Evropljani ne bi trebali biti pod uticajem američkog pritiska te bi trebali djelovati na osnovu svojih obaveza. To je ono što iranski narod želi od vas“ – rekao je.

Raisi je podsjetio da iranski narod nije zadovoljan nuklearnim sporazumom, jer nije ispunio njihova očekivanja, ali da ni američka kampanja maksimalnog pritiska protiv Irana nije uspjela baciti Irance na koljena.

Istakao je da će njegova vlada staviti fokus na verifikaciju ukidanja sankcija, odnosno da će SAD morati u potpunosti ukinuti sankcije na djelu.

„Inostrana politika moje vlade neće početi od nuklearnog sporazuma, niti će biti ograničena na njega“ – rekao je Raisi i naglasio da namjerava razvijati konstruktivne i izbalansirane odnose sa svim zemljama.

Također je naglasio da pitanje iranskog raketnog programa ili regionalnog uticaja neće biti otvoreni za pregovore.

Na pitanje ruskog novinara da li namjerava da se sastane s američkim predsjednikom ukoliko sankcije budu ukinute, Raisi je kratko rekao: Ne.

U vezi s iranskim odnosima s Rijadom, novi predsjednik je kazao da je najavio svoju odluku da uspostavi odnose sa svim zemljama u svijetu, te da su odnosi sa susjednim zemljama posebno značajni za Iran, te da će biti prioritet u njegovoj vladi.

Dodao je da nema prepreka za otvaranje iranske i saudijske ambasade u glavnim gradovima dvaju zemalja sa stanovišta Irana.

Dotakao se i teme saudijskog rata protiv Jemena, te je rekao da on mora biti okončan pod hitno, i da Jemen trebaju voditi Jemenci, bez uplitanja drugih zemalja uključujući Saudijsku Arabiju i njene saveznike.

Raisi je rekao da je iranski narod na izborima svijetu prenio poruku jedinstva, kao i potrebe za promjenom ekonomske situacije.

Obećao je da će povratiti povjerenje građana u vladu, te da ona neće biti formirana od članova odrežene političke grupe, nego da će biti otvorena za sve patriote i one koji žele služiti islamskoj revoluciji.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.