Balkan Times

Američki senator Tom Cotton poziva na vojnu invaziju američkih gradova

Američki senator Tom Cotton (R-AR) pozvao je da američka vojska bude raspoređena u američke gradove u cilju suzbijanja nereda i ustanka koji traju nedelju dana protiv policijskog nasilja i anti-crnog rasizma. Njegovi komentari prate američkog predsjednika Donalda Trumpa koji izjavljuje da “ANTIFA” stoji iza protesta.

ŠTA GOD JE POTREBNO ZA OBNAVLJANJE REDA“

“Anarhija, neredi i pljačke moraju se završiti večeras”, objavio je Cotton, senator Arkansasa, u ponedeljak ujutro na Twitteru. „Ako je lokalna policija pretrpana i treba dodatnu pomoć, da vidimo koliko su jaki teroristi Antife, kada se suoče sa 101. vazduhoplovnom divizijom. Moramo imati nultu toleranciju prema ovom uništavanju.”

U kasnijem odgovoru na tvit koji kritikuje njegove komentare, Cotton je dodao: „I, ako je potrebno, 10. planinarska, 82. vazduhoplovna, 1. borbena, 3. pješadijska – sve što je potrebno za uspostavljanje reda. Nema tolerancije za ustanike, anarhiste, nerede i pljačke. ”

Cotton (43) je služio u pješadiji američke vojske, boreći se u američkim napadima na Irak i Afganistan i stekao zvanje kapetana.

Pojavljujući se u ponedeljak na Fox News, Cotton je preneo sličnu poruku, dodajući da Ministarstvo pravde i federalna izvršna vlast imaju moć da vojsku koriste za vraćanje reda i zakona, “od Zakona o pobuni preko Zakona o eksplozivima do Zakona o neredu”.

“Ako je lokalno sprovođenje zakona preopterećeno, ako lokalni političari neće da obavljaju svoj najosnovniji posao zaštite naših građana, da vidimo kako ovi anarhisti reaguju na 101. vazduhoplovnu koje se nalazi s druge strane ulice”, rekao je Cotton.

Bijela kuća najavila je u ponedjeljak popodne raspoređivanje dodatnih “saveznih snaga” u nastojanju suzbijanja nasilja u tekućim “Black Lives Matter” protestima protiv policijskog nasilja usmjerenog prema crnim Amerikancima, koji su ušli u svoj sedmi dan. Prije objave, Trump je nakon sastanka s ministrom odbrane Markom Esperom i generalnim tužiocem Williamom Barrom rekao da želi da američkim ulicama “dominiraju” Nacionalna garda i policijske jedinice.

U ponedjeljak popodne, Trump je citirao Cotton-ov post, dodajući, „100% tačno. Hvala ti Tom!”

ŠAPTAČ TRUMPU

U novembru 2017., kada je Cotton bio naizgled spreman da preuzme vođstvo CIA, Intercept je rekao da je on „možda najopasniji američki senator“, nazivajući ga „Trumpovim šaptačem“ zbog njegove bliskosti sa predsjednikom.

Dvije godine ranije, u martu 2015., Cotton se pridružio još 45 republikanskih senatora u otvorenom pismu iranskim liderima, tvrdeći da nuklearni pregovori koji su na kraju postali Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA) nisu ništa drugo do izvršni sporazum između predsjednika Obame i Ajatolah Khameneija. ”

“Sljedeći predsjednik mogao bi opozvati takav izvršni sporazum udarcem olovke, a budući Kongresi mogli bi u bilo kojem trenutku izmijeniti uslove sporazuma”, napisali su senatori.

Na naslovnoj stranici njujorških dnevnih vijesti Cotton je nazvan “izdajnikom”, a penzionisani general Paul D. Eaton, koji je nadgledao obuku nove iračke vojske nakon američke invazije, rekao je Washington Post-u da će “upotrijebiti riječ mutni“ da bi opisao Cotton-ove postupke. Nakon što je Trump preuzeo dužnost, on je tražio od Cottona da mu objasni slučaj napada na JCPOA, čiji je kasniji kolaps skoro doveo do rata SAD i Iran nekoliko puta od 2018. godine.

OZNAČAVANJE ANTIFE ‘TERORISTIČKOM ORGANIZACIJOM’

Trump je u nedjelju na Twitteru rekao da će “označiti ANTIFA kao terorističku organizaciju”, pozivajući se na labavu mrežu antifašističkih demonstranata koji su se u raznim vremenima okupljali da bi se oduprli akcijama fašista, neonacista i bijelih moćnika. Najpoznatije demonstracije “Ujedinite desnicu” fašista, neonacista i bijelih moćnika u Charlottesvilleu u Virdžiniji, u avgustu 2017. godine rezultirale su smrću jednog kontra-demonstranta koji je ubijen u napadu automobilom, koji je vozio jedan od neonacista.

Međutim, predsjednik je antifa izjednačio sa anarhističkim demonstrantima, poput onih koji su protestovali na sastanku Svjetske trgovinske organizacije u Sijetlu u novembru 1999, što je rezultiralo razbijanjem mnogih kancelarijskih zgrada u centru grada i banaka. Izbijanjem nereda i izričito antirasističkom porukom protesta nakon smrti crnog čovjeka iz Minnesote, George Floyda, od strane bijelog policajca prošle nedelje, nije trebalo dugo da se ova dva pokreta shvate kao jedan. Iako je sigurno tačno da su mnogi ljudi koji učestvuju u akcijama protiv napada vjerovatno i dio antifa organizacije, ipak treba dokazati da postoji veza između njih i pljački i podmetanja požara.

Umjesto toga, kao što su napomenuli neki komentatori, vjerovatno je da Bijela kuća koristi spektar „terorizma“ da razbije sve ljevičarske grupe u trećem „Crvenom strahu“, sličnom onim iz 1920-ih i 1950-ih. Trump je ranije obećao da “SAD nikada neće biti socijalistička zemlja” kao odgovor na zahtjeve za Medicare za sve i označio kritičare poput kongresnog poslanika somalijskog porijekla Ilhana Omara (D-MN) kao “socijalistu koji mrzi Ameriku”.

“Da bi identifikovali organizatore kriminala i podstrekače i da bi koordinisali savezne resurse sa našom državom i lokalnim partnerima, savezno sprovođenje zakona koristi našu postojeću mrežu 56 Zajedničkih Terorističkih Snaga FBI (JTTF)”, rekao je Barr u izjavi u nedelju. “Nasilje koje je Antifa i druge slične grupe podstaklo i izvršilo u vezi sa neredima je domaći terorizam i biće tretirano u skladu s tim.”

Međutim, ključna stvar je da ne postoji pravni način da Trump ili Barr donesu takvu odluku. Značajno je da Barrovi komentari ne upućuju na bilo kakvo antiterorističko zakonodavstvo, američki State Department – a ne Trump – je ovlašten da imenuje strane organizacije kao teroriste, a ne domaće. Međutim, JTTF koje su pozvane imaju bogatu evidenciju da su korišćeni za špijuniranje miroljubivih grupa poput Greenpeacea, Catholic workers Group i School of the Americas Watch, kao što je dokumentovao Američki savez civilnih sloboda.

„POSTANITE ČVRSTI I BORITE SE“

Dan ranije Trump je ispratio Jacoba Freya, gradonačelnika Minneapolisa, epicentra protesta širom zemlje, rekavši da “nikada neće biti pomiješan sa pokojnim, veliki generalom Douglasom MacArthurom … Postanite čvrsti i borite se (i uhapsite one loše). SNAGA! “

Ironično je da je MacArthur neko ko je igrao veliku ulogu u padu japanskog fašizma.

Iako je nadaleko poznat po kampanji povratka američke filipinske kolonije iz Japanskog carstva tokom Drugog svjetskog rata, MacArthur je takođe bio vojni guverner okupiranog Japana od 1945. do 1951, kada ga je predsjednik Harry Truman smijenio zbog otvorenog kritikovanja Trumana i odbacivanja njegove sugestije da se nuklearno oružje koristi u Kini kako bi se okončao zastoj u Korejskom ratu. Američki senator

Jedinice Državne nacionalne garde aktivirane su u 15 država i gradu Washington DC, a slika američkih trupa i oklopnih vozila u američkim gradovima oživio je raspravu o Zakonu o vlasništvu iz 1878., kojim se nacionalnoj straži zabranjuje obavljanje domaćih funkcija za sprovođenje zakona kada djeluje pod saveznom vlašću. Američki senator

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

Exit mobile version