Američki raketni razarač USS Porter ulazi u Crno more usprkos

Američki raketni razarač USS Porter ulazi u Crno more usprkos prethodnim prigovorima Rusije

Kremlj je više puta pozvao zemlje NATO-a neka prestanu s vojnim aktivnostima u Crnom moru, tvrdeći da one imaju destabilizirajući učinak na okruženje. Moskva inzistira na tome da se samo lokalne zemlje trebaju baviti takvim aktivnostima na tom području.

Američki raketni razarač USS Porter ulazi u Crno more usprkos prethodnim prigovorima Rusije- Američki raketni razarač klase Arleigh Burke USS Porter ušao je u Crno more, izvijestila je Šesta flota američke mornarice na svojoj stranici na Twitteru.

Prema američkoj mornarici, razarač je ušao na to područje s ciljem provođenja tamošnjih “operacija pomorske sigurnosti.” Američka vojska nije precizirala koliko će dugo ratni brod ostati u Crnom moru.

USS Porter se tako pridružio još jednom razaraču navođenih projektila, USS Donald Cook, koji je u to područje uplovio 23. siječnja. Opskrbni brod USNS Laramie pridružio se USS Donald Cooku dan nakon njegovog dolaska u Crno more.

Brod je izveo zajedničke vježbe pomorske i zračne interoperabilnosti na tom području, s mornaričkim izviđačkim zrakoplovom P-8 i špijunskim zrakoplovom NATO-a E-3A AWACS.

Najavljujući dolazak USS Portera u Crno more, Šesta flota istaknula je kako američka mornarica i ratno zrakoplovstvo redovito provode operacije potpore NATO-ovim “saveznicima i partnerima” tog područja. Vojna prisutnost NATO-a i američke vojske na tom području pojačala se nakon državnog udara koji je izveden u Ukrajini 2014. i referenduma održanog na Krimu, nakon kojeg je poluotok anektirala Ruska Federacija.

Ruski ratni brodovi, raspoređeni u Crnom moru, često prate snage saveza koje su razmještene na tom području, i promatraju njihova djelovanja.
“Snage i sredstva Crnomorske flote započele su nadzor djelovanja razarača američke mornarice Porter, koji je ušao u Crno more u 19:00 [16:00 GMT] 28. siječnja 2021.,” izvijestio je Nacionalni kontrolni centar ruskog Ministarstva obrane.

Moskva je više puta osudila vojne operacije NATO-a u Crnom moru, ističući da one ne služe sigurnosnim svrhama i da samo destabiliziraju situaciju na tom području. Prema stajalištu Kremlja, samo bi regionalne sile trebale tamo izvoditi takve operacije, premda prema međunarodnim ugovorima i oružane snage drugih država imaju pravo ulaziti u Crno more.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.