Američki novac i podrška izraelskoj državi - Balkan Times

Američki novac i podrška izraelskoj državi

Vanjska politika Sjedinjenih Država oblikovala je brojne događaje u raznim dijelovima svijeta.Ovo pitanje nigdje nije očito kao na Bliskom istoku,području konstantne nestabilnosti i izuzetnog strteškog značaja.

Američki novac i podrška izraelskoj državi – Vanjska politika Sjedinjenih Država oblikovala je brojne događaje u raznim dijelovima svijeta.Ovo pitanje nigdje nije očito kao na Bliskom istoku,području konstantne nestabilnosti i izuzetnog strteškog značaja.

Pokušaj Bushove vlade da demokratizuje ovo područje uzrokovao je nemire i brojne nerede u Iraku,brzo povećanje svjetske cijene nafte i teroristička podmetanja bombi u Madridu,Londonu i Amanu.Zbog mnogih razloga postoji potreba da se shvate snage koje usmjeravaju bliskoistočnu politiku Sjedinjenih Država.

Nacionalni interesi Sjedinjenih Država trebali bi biti najvažnija osa vanjske politike ove zemlje,pa ipak,tokom nekoliko proteklih decenija i posebno od Šestodnevnog rata 1967. godine na ovamo,odnosi sa Izraelom bili su osovina američke bliskoistočne politike.Pružanje apsolutne američke podrške Izraelu,uz nastojanje širenja demokratije na Bliskom istoku,isprovociralo je arapsko i islamsko javno mnijenje i dovelo u opasnost sigurnost Sjedinjenih Država.

Ovakvi uvjeti su jedinstveni u cijeloj političkoj historiji Amerike.Zašto Sjedinjene Države žele zanemariti svoju sigurnost radi ostvarivanja interesa druge zemlje?Pretpostavka je da je odnos ovih dvaju zemalja zasnovan na zajedničkim strateškim interesima ili na zadovoljavajućim moralnim nužnostima.Međutim kao što će biti pokazano u redovima ispod,ova obrazloženja ne mogu opravdati široku razinu američke materijalne i diplomatske podrške Izraelu.

Temeljna osovina američke bliskistočne politike u potpunosti je povezana s unutarnjom politikom ove zemlje i posebno s aktivnostima „izraelskog lobija“. Različite interesne grupe također su pokušale da američku vanjsku politiku oblikuju prema svojim interesima.Međutim,nijedan drugi lobi nije mogao ovako u potpunosti zaokrenuti američku vanjsku politiku od onoga što bi inače tražio američki nacionalni interes,a da istovremeno uvjeri Amerikance da su izraelski i američki interesi u biti identični.

Veliki dobročinitelj
Od Oktobarskog rata 1973. godine Washington podržava Izrael tako da u sjenu baca podršku bilo kojoj drugoj zemlji.Od 1976. Izrael prima najveću godišnju ekonomsku i vojnu pomoć a najveći je primalac američke pomoći od Drugog svjetskog rata.Do 2003. ukupna direktna pomoć Amerike Izraelu iznosila je više od 140 milijardi dolara.Izrael godišnje primi oko 3 milijarde dolara direktne strane pomoći što je oko jedne petine budžeta američke vanjske pomoći.

S obzirom na broj stanovnika,Amerika godišnje svakom Izraelcu direktno daje 500 dolara pomoći.Ovo postaje zanimljivije kada znamo da je sada Izrael bogata industrijska zemlja čiji je godišnji prihod po osobi jednak prihodu Španije i Južne Koreje.
Izrael,također,prima i druge pomoći od Washingtona.Drugi primaoci pomoći od Amerike novčanu pomoć preuzimaju periodično,kvartalno,dok izrael cjelokupnu pomoć prima odjednom i na početku fiskalne godine.

Većina primalaca američke finansijske pomoći obavezni su da cijeli iznos potroše u Sjedinjenim Državama,međutim izrael može 25% iznosa iskoristiti za poticaj svoje vojne industrije.Izrael je jedini primalac američke pomoći koji nije dužan da polaže račune o načinu njenong trošenja.što je izuzetak na osnovu kojeg Amerika ne može spriječiti trošenje tog novca za poslove kojima se Sjedinjene Države protive,kao što je izgradnja naselja na Zapadnoj obali.

Sjedinjene Države platile su Izraelu oko 3 milijarde dolara da razvij posebne sisteme naoružanja kao što je avion „Lavi“,koje Pentagon ne želi ili za njima nema potrebe a istovremeno Izraelu dozvoljavaju pristup izuzetno naprednom oružju kao što je helikopter Blackhawk i mlaznjaci F-16.Na koncu Sjedinjene Države Izraelu daju informacije koje uskraćuju svojim saveznicima u NATO-u i također zatvaraju oči pred izraelskim nuklearnim oružjem.

Pored toga,Sjedinjene Države trajno pružaju diplomatsku podršku Izraelu.Od 1982. godine do sada Amerika je uložila veto na 32 rezolucije Vijeća sigurnosti Organizacije ujedinjenih nacija koje su kritizirale Izrael.Ovaj broj je veći od broja svih uloženih veta od strane drugih članova Vijeća sigurnosti.Amerika je također osujetila sva nastojanja arapskih zemalja da se nuklearno naoružanje Izraela stavi pod nadzor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Pored toga,Sjedinjene Države su u vremenima rata stizale u pomoć Izraelu i u mirovnim su pregovorima,također,bile na strani Izraela.Nikosonova vlada je u vrijeme Oktobarskog rata ponovo naoružala Izrael i spriječila da mu se uplitanjem Sovjetskog Saveza uputi prijetnja.Washington se intenzivno uključio u pregovore o okončanju rata i dugotrajni mirovni proces korak po korak,te je odigrao ključnu ulogu u pregovorima koji su rezultirali Sporazumom iz Osla 1993. godine.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.