Američki državni sekretar izbjegao priznanje izraelskog suvereniteta

Američki državni sekretar izbjegao priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanom

Američki državni sekretar izbjegao priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanom – Golanska visoravan važna je za sigurnost Izraela, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken, ne potvrdivši ipak odluku kabineta bivšeg predsjednika Donalda Trumpa o priznanju izraelskog suvereniteta nad okupiranim područjem.

Trump je službeno priznao Golansku visoravan kao sastavni dio Izraela 2019. godine, označivši kraj politike koju je Washington zastupao desetljećima.

Golanska je visoravan do 1967. bila u sastavu Sirije, a Izrael ju je okupirao i anektirao u ratu 1967. godine. Međunarodna zajednica ne priznaje rezultat aneksije.

“Što se tiče prakse, kontrola nad Golanom u takvoj je situaciji, po mom mišljenju, i dalje realno važna za sigurnost Izraela”, rekao je Blinken za CNN.

“Pravna su pitanja nešto drugo i ako se situacija u Siriji promijeni, razmatramo to, ali nismo ni blizu takvoj odluci”, dodao je američki državni sekretar.

Savjetnici američkog predsjednika dosada su izjavljivali da neće povući američkog priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanom.

Blinken je istaknuo i da vlada sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i prisutnost milicija koje podupire Iran predstavljaju “značajanu sigurnosnu prijetnju” za Izrael.

Ponovio je da će Washington zadržati ambasadu u Jerusalemu kojeg je Trumpov kabinet priznao za glavni grad Izraela, što je predstavljalo veliki zaokret u američkoj politici.

Donald Trump i premijer Izraela Benjamin Netanjahu s potpisanom objavom o Golanskoj visoravni, 25 marta 2019.
Donald Trump i premijer Izraela Benjamin Netanjahu s potpisanom objavom o Golanskoj visoravni, 25 marta 2019.

Trump je u bliskoistočnoj politici bio u suglasju s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, najbližim saveznikom u regiji.

Biden i njegov tim poručili su pak da će obnoviti veze s Palestincima, prekinute za vrijeme Trumpovog mandata. Najavili su i da će im ponovo početi slati pomoć i odbacili jednostrane poteze poput gradnje izraelskih naselja na okupiranom teritoriju.

Novi američki predsjednik već je razgovarao s nizom svjetskih čelnika, ali ne i s izraelskim premijerom, što je izazvalo čuđenje u Izraelu i među stručnjacima za Bliski istok. Obama i Trump razgovarali su s njime već u prvim danima svog mandata.

Upitan zašto Biden još nije razgovarao s Netanjahuom, Blinken je odgovorio: “Siguran sam da će imati priliku za razgovor u bliskoj budućnosti”.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.