Ajatullah Hamenei: Amerika više nije idol, čudno je da je neki još

Ajatullah Hamenei: Amerika više nije idol, čudno je da je neki još uvijek obožavaju!

Vođa islamske revolucije Irana, ajatullah Sejjid Ali Hamenei rekao je da je čudno da neki još uvijek štuju SAD kao svog idola uprkos izbornom fijasku, paraliziranoj ekonomiji i kršenju ljudskih prava u toj zemlji.

Amerika više nije idol, čudno je da je neki još uvijek obožavaju! – „Danas možemo vidjeti u šta se pretvorio taj veliki idol. Ovo je njihova demokratija. Ovo je njihov izborni fijasko. Ovo su njihova ljudska prava: ubijaju Crnce svakih nekoliko sati ili dana, a ubice nisu procesuirane. To su ‘američke vrijednosti’ koje se danas ismijavaju. To je njihova paralizirana ekonomija. Američka ekonomija uistinu je paralizirana ”, rekao je ajatullah Hamenei u televizijskom govoru u petak, povodom obilježavanja narodnog ustanka u gradu Komu 9. januara 1978.god, godinu dana pred pobjedu islamske revolucije u Iranu.

“Još čudnije, neki još uvijek obožavaju Ameriku”, dodao je.

Lider je rekao da su rezultat američkog prisustva u Iranu [prije Revolucije 1979.] bili ekonomsko i naučno siromaštvo i korupcija.

“Neki misle da ćemo se, ako se pomirimo i komuniciramo sa SAD-om, pretvoriti u raj”, dodao je Hamenei i podsjetio da Amerikanci priznaju da su njihovi interesi osigurani stvaranjem nestabilnosti u regiji.

„Poznati američki stručnjak rekao je jasno da Amerika ne želi stabilnost u Iranu, Iraku, Siriji i Libanonu“ – kazao je iranski lider i naglasio da se Iran suprotstavlja američkom stvaranju nesigurnosti.

„SAD su 2009. željele Iran učiniti nestabilnim. Ali to se dogodilo njima 2020-21. Vidjeli ste ljude koji su upali u američki Kongres. Amerikanci su to željeli učiniti i u Iranu. Željeli su stvoriti haos i pokrenuti građanski rat ”, dodao je i naglasio da Iran ne žuri s povratkom SAD-a u nuklearni sporazum iz 2015. godine.

“Naš racionalni zahtjev je ukidanje sankcija. To je pravo iranske države koje je prekršeno. To su dužni učiniti. Ako se sankcije ukinu, povratak SAD-a u nuklearni sporazum značit će nešto “, rekao je vrhovni iranski lider.

Također je rekao da je nedavni potez iranskog parlamenta i vlade da zaustave provedbu nuklearnih obaveza i nastave s obogaćivanjem uranijuma potpuno logična, racionalna i prihvatljiva odluka.

“Kad druga strana ne sprovodi bilo koju od svojih obaveza, nema smisla da Iran ispunjava sve svoje obaveze,” rekao je.

Međutim, naglasio je Hamenei, ako se oni vrate svojim obavezama, i mi ćemo učiniti isto, misleći na ostale potpisnice nuklearnog sporazuma.

Nadalje, iranski lider je govorio o regionalnom prisustvu Irana i kazao: “Naš sistem je dužan ponašati se na način da ojača svoje prijatelje u regiji.”

„To je naša dužnost. Naše prisustvo treba da ojača naše prijatelje. Ne bismo trebali činiti ništa da oslabimo one koji su lojalni Islamskoj Republici u regiji ”, napomenuo je.

Ajatullah Hamenei rekao je da iransko prisustvo stvara stabilnost, a to je dokazano i po pitanju borbe protiv terorizma ISIL-a i sličnih grupa.

„Stoga je iransko regionalno prisustvo definitivno i tako će i biti i u nastavku“ – dodao je.

Govoreći o protivljenju SAD iranskom jačanju odbrambene moći, vrhovni lider islamske revolucije je kazao:

„Danas je naša odbrambena snaga toliko velika da neprijatelji u svojim proračunima moraju uzeti u obzir iranske sposobnosti. Kada naša raketa može oboriti nametljivu američku letjelicu koje je ušla u naš zračni prostor i kada naše rakete mogu na takav način pogoditi zračnu bazu Ain al-Assad, neprijatelj u svojim vojnim odlukama mora računati na ove sposobnosti Irana .“

„Nemamo pravo ostaviti zemlju bez odbrane. Ne bismo trebali raditi ništa što bi ohrabrilo neprijatelja, a nas učinilo nesposobnim da odgovorimo“ – kazao je.

U posljednjem dijelu svog obraćanja, osvrnuo se i na krizu prouzrokovanu koronavirusom i istakao da je uvoz američkih i britanskih vakcina u Iran zabranjen, zbog nepovjerenja u njihove namjere i stručnost.

Lider je pohvalio razvoj i testiranje vakcine na kojoj rade iranski stručnjaci.

 

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.