Afrička unija odbacuje Trumpov plan za Bliski istok - Balkan Times

Afrička unija odbacuje Trumpov plan za Bliski istok

Palestinski premijer Mohammad Shatty kazao je kako je vizija Afričke unije o ušutkivanju oružja relevantna i za Palestince .Čelnik Afričke unije Moussa Faki Mahamar najoštrije je osudio takozvani mirovni plan za Bliski istok kojeg je nedavno objavio američki predsjednik Donald Trump, javlja Anadolija.

“Svi patimo zbog neriješenog palestinskog prava na samoopredjeljenje i dostojanstvo. Američko-izraelski mirovni plan, takozvani ‘sporazum stoljeća’, pripremljen je bez ikakvih konsultacija s Palestincima. To je kršenje povelja Afričke unije i Ujedinjenih naroda”, kazao je Mahamat u uvodnom obraćanju na godišnjem samitu lidera Afričke unije u Addis Ababi.

Mahamat je predsjednicima i premijerima afričkih zemalja kazao da je nedvojbeno da svi u Africi osjete pojačanu napetost koju Trumpov plan izaziva na Bliskom istoku i šire.

“Afrička solidarnost s narodom Palestine nikada se neće promijeniti”, poručio je Mahamat.

Palestinski premijer Mohammad Shatty kazao je kako je vizija Afričke unije o ušutkivanju oružja relevantna i za Palestince koji decenijama stradaju u izraelskoj okupaciji.

“Mi se zalažemo za utišavanja oružja izraelske okupacije”, kazao je Shatty.

Palestina ima status posmatrača u Afričkoj uniji

Palestinski premijer je također kazao da je ponosan “na afričku podršku palestinskom narodu u njegovom opravdanom zahtjevu za uspostavu Palestine u granicama iz 1967. godine i sa Jerusalemom kao njenim glavnim gradom”.

“Očigledno je da Trumpov izraelski plan nema međunarodnu podršku”, kazao je Shatty.

Palestina ima status posmatrača u Afričkoj uniji i palestinski čelnici se redovno obraćaju na samitu te organizacije.

Predsjednik Južnoafričke Republike i predsjedavajući Unije Cyril Ramaphosa američki plan za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba uporedio s “aparthejdskim režimom”. On je također poručio da je afrička solidarnost s palestinskim narodom neupitna.

Trump je plan nedavno objavio u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Između ostalog, planom se Jerusalem tretira nedjeljivim glavnim gradom Izraela.

Trump je poručio da je to posljednja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države, a palestinska strana je kategorični odbacila predloženi plan jer zanemaruje prava palestinskog naroda.

izvor: balkans.aljazeera.net

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.