Afganistanci preplavili aerodrom u Kabulu pokušavajući pobjeći iz zemlje - Balkan Times

Afganistanci preplavili aerodrom u Kabulu pokušavajući pobjeći iz zemlje

Nakon što su talibanski militanti proglasili pobjedu u Afganistanu i zvanično osvojili glavni grad, a predsjednik Ašraf Gani pobjegao iz zemlje, masa Afganistanaca preplavila je aerodrom u Kabulu pokušavajući pobjeći iz zemlje.

Afganistanci preplavili aerodrom u Kabulu pokušavajući pobjeći iz zemlje – Nakon što su talibanski militanti proglasili pobjedu u Afganistanu i zvanično osvojili glavni grad, a predsjednik Ašraf Gani pobjegao iz zemlje, masa Afganistanaca preplavila je aerodrom u Kabulu pokušavajući pobjeći iz zemlje.

Glasnogovornik talibanskog političkog ureda za Al Jazeeru je rekao kako oni ne žele živjeti u izolaciji i kako će uskoro biti objavljena vrsta i oblik nove vlade u Afganistanu.

– Hvala Bogu, rat je završen. Došli smo gdje smo nastojali doći, a to je do slobode u našoj državi i do nezavisnosti našeg naroda. Nećemo dozvoliti bilo kome da koristi našu zemlju i napada bilo koga, niti mi želimo štetiti drugima – naveo je Mohammad Naeem i pozvao na miroljubive međunarodne odnose.

Više hiljada Afganistanaca izašlo je na aerodrome kako bi pokušali da pobjegnu iz zemlje nakon što su talibani jučer ušli u Kabul.

Američka vojska kontroliše aerodrom i pomaže u evakuaciji osoblja ambasade i drugih civila.

Američki vojnici pucali su u zrak na aerodromu u Kabulu kako bi spriječili stotine civila da istrče na pistu, naveo je jedan zvaničnik.

Mediji javljaju da je najmanje pet osoba stradalo na aerodromu, ali je nejasno da li su upucani ili su poginuli u stampedu.

Rano jutros, dan nakon što su talibani bez borbe zauzeli prijestolnicu Avganistana, ulice Kabula osvanule su puste.

Zgrade i kancelarije su opustjele, na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako stotine ljudi s prtljagom trče prema aerodromskom terminalu, a dio grada u kojem su bila smještena diplomatska predstavništva ovoga jutra je potpuno ispražnjen, prenosi Rojters.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.