510. Dani Ajvatovice : BiH je komotna i velika zemlja, komotn

510. Dani Ajvatovice: BiH je komotna i velika zemlja, komotna za sve koji u njoj žive

510. Dani Ajvatovice: BiH je komotna i velika zemlja, komotna za sve koji u njoj žive – Bosna i Hercegovina je komotna i velika zemlja, komotna za sve narode koji u njoj žive, i zato svi narodi ove zemlje trebaju gledati svoj put u ovoj zajedničkoj zemlji, poručeno je sa današnje centralne svečanosti ovogodišnje manifestacije 510. “Dani Ajvatovice”.

Nakon klanjanja podne-namaza i učenja dove na platou Ajvatovice, danas je u prisustvu više stotina vjernika završena centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije “510. Dani Ajvatovice”.

Centralnoj svečanosti na platou Ajvatovice, prisustvovali izaslanik reisu-l-uleme IZBiH muftija mostarski Salem efendija Dedović, muftija travnički Ahmed efendija Adilović, brojni imami, zvanice i vjernici.

Nešto više od 240 konjanika, koji su dan ranije iz Karaule i drugih bh. gradova krenuli prema Pruscu i na tom putu prošli kroz Donji Vakuf, gdje ih je dočekalo više hiljada građana, jutros su nakon tradicionalne prozivke bajraka ispred Handanagine džamije u Pruscu krenuli ka najvećem dovištu muslimana u Evropi.

Prije jučerašnjeg polaska iz Karaule, učesnicima su podijeljene zaštitne maske i ponovljene preporuke u vezi s sprečavanjem širenja koronavirusa. Svi programski sadržaji ovogodišnje manifestacije su organizovani u skladu sa važećim mjerama nadležnih organa i svi posjetitelji su pozvani na poštivanje istih.

Konjanici, bajraktari i brojni vjernici iz cijele Bosne i Hercegovine, pohodili su podnožje planine Šuljage, sedam kilometara od starog grada Prusca. Tamo se, prema vjerovanjima, učenjak Ajvaz-dedo 40 jutara molio Bogu za vodu. A, u sjećanju na uslišenu mu molitvu, zahvaljujući kojoj je Prusac dobio vodu, vjernici već pet stoljeća pohode ovaj kraj.

Muftija travnički Ahmed efendija Adilović je u obraćanju podsjetio da se pandemija koronavirusa odrazila na sve segmente društva.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.