31-godišnji estonski spasilac preminuo nakon primanja AstraZeneca

31-godišnji estonski spasilac preminuo nakon primanja vakcine AstraZeneca

Baltička država odobrila je upotrebu vakcina protiv Covida-19 kompanija Pfizer, Moderna i AstraZeneca, a isporuke posljednjeg preparata počele su prošlog mjeseca. AstraZeneca vakcine proizvode se u Velikoj Britaniji.

31-godišnji estonski spasilac preminuo nakon primanja vakcine AstraZeneca 31-godišnji spasilački radnik u Estoniji preminuo je nakon vakcinacije protiv koronavirusa vakcinom AstraZeneca, saopštila je Maia Uuskula, šefica biroa za farmakovigilancu Estonske agencije za lijekove.AstraZeneca

S. Filipović

„Danas se dogodio nesretan incident; Centralna bolnica u Istočnom Talinu nas je obavjestila o smrti 31-godišnjeg muškarca koji je radio kao spasilac. Nakon vakcinacije, muškarac je počeo da pati od glavobolje i groznice. Poslije deset dana simptomi su se pogoršali i prebačen je u bolnicu. Danas u podne prijavljena je njegova smrt. Istraga da li je vakcina igrala ulogu u njegovoj smrti je u toku“, rekla je Uuskula obraćajući se novinarima na konferenciji za štampu u srijedu.

Rečeno je da je muškarac vakcinisan 17. februara.AstraZeneca

Prema Uuskuli, „danas je premalo podataka za procjenu da li je vakcina možda povezana sa zdravstvenim problemima ili smrću“.AstraZeneca

Zvaničnik je naglasio da je vakcina sigurna i pozvao Estonce koji su vakcinisani da obavijeste agenciju ako neželjeni efekti potraju duže od tri ili četiri dana.

Od 28. februara, Estonska medicinska agencija prijavila je 486 neželjenih reakcija na lijekove na vakcinu AstraZeneca, 708 na vakcinu Pfizer i 15 na vakcinu Moderna.

Estonija je započela svoj program vakcinacije krajem decembra, a od srijede je prijavljeno 84.175 vakcinacija, što čini oko 6,3 odsto stanovništva zemlje. Navodi se da je 37.369 ljudi dobilo obje doze jedne od tri odobrene vakcine.

Baltička država nije jedina koja je prijavila slučajeve komplikacija zbog vakcine AstraZeneca. Ranije u srijedu, južnokorejski mediji izvjestili su da su dvije osobe sa osnovnim bolestima umrle nakon uzimanja preparata. Zvaničnici u oba slučaja još nisu utvrdili uzrok.

Ove nedjelje, AFP je izvijestio da su stanovnici Francuske i Njemačke izrazili nespremnost da prime vakcinu AstraZeneca, sa nešto više od pola miliona od kombinovanih 3 miliona + vakcina raspoređenih u administrirane zemlje.

AstraZeneca

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.